Frédérique van Eupen staat haar mannetje

Zeilen

Frédérique van Eupen (16) uit Ekeren pakte met Henri Demesmaeker de wereldtitel in Barcelona in een Nacra 15 en de Europese titel in Como (Ita). Het duo aast op goud op de Jeugdolympiade in Buenos Aires. "Ik ben begonnen op achtjarige leeftijd op Linkeroever. Binnen twee jaar, op mijn achttiende, hoop ik over te stappen naar de Nacra 17, de olympische klasse. Afwachten of dat lukt."


Partner Hendri Demesmaeker (17) is van Knokke. Hij is de vlaggendrager op de openingsceremonie. "Onze samenwerking is toevallig ontstaan. Wij zijn geen koppeltje, maar heel goed bevriend. Nacra 15 vereist een 'gendermix': man en vrouw aan boord. Henri stuurt, ik bepaal mee de tactiek. Ik hang ook in de trapeze. Jazeker, met de voeten bovenop de rand van de boot. Zo kan je die beter recht houden en gaat hij sneller. Ik sta mijn mannetje aan boord."


Een niet onbelangrijke rol speelt zeillegende en coach Sebbe Godefroid. "Zo ben ik lid geworden van RBSC in Zeebrugge, Knokke Duinbergen en Knokke Zoute. Wij willen er in Argentinië alles uithalen. Maar de concurrentie zit ook niet stil." (PLG)