Frans Van den Wijngaert: arbiter voor nieuw stadion?

Frans Van den Wijngaert.
Archieffoto Klaas De Scheirder Frans Van den Wijngaert.
Frans Van den Wijngaert, net met pensioen bij de Antwerpse Topsportschool, hoopt met heel zijn hart dat Antwerpen een nieuw voetbalstadion krijgt. "Als ze het me vragen, wil ik wel de arbiter zijn die de belangen van de clubs probeert te verzoenen. Want het is nu of nooit."

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) haalde vorige maand het idee voor een voetbalstadion op Petroleum-Zuid vanonder het stof. Op voorwaarde dan wel dat kersvers kampioen Antwerp FC en bijna-kampioen Beerschot Wilrijk bereid zijn om er te gaan spelen. In de loop van april komt er op het stadhuis een eerste gesprek tussen de clubs en het stadsbestuur. Maar dit is Antwerpen: stadionplannen zijn al eerder te pletter gelopen. "Waarom zou je er deze keer geen intendant bijhalen, zoals met Oosterweel", suggereerde Filip Dewinter (VB) in de gemeenteraad.

Topscheidsrechter

Tijdens een ATV-debat zondag kwam Frans Van den Wijngaert in beeld. Niet zo gek, want hij is noch Beerschot-, noch Antwerpfan, maar vooral: hij was ooit topscheidsrechter en weet dus hoe hij water en vuur moet verzoenen. "Ik ben geen vragende partij om te bemiddelen. Maar als de stad het wil, ben ik beschikbaar. De twee clubs draaien goed. Het wankele verleden lijken ze achter zich te hebben gelaten. Dan zeg ik: laat die trein niet voor de tweede keer voorbijrijden. Grijp nu je kans en luister eerst rustig naar mekaars noden. Kijk naar Gent en Genk. Nieuwe stadions bleken bepalend voor de groei van de voetbalclubs. 20.000 tot 25.000 zitjes moeten volstaan. Belangrijk: gebruik elke vierkante meter. Geef kansen aan sporten als boksen en schermen - onder de tribunes - die schreeuwen om goede infrastructuur. Ik denk ook aan recepties of trouwfeesten."

Burgemeester

Bart De Wever reageert via kabinetschef Philippe Beinaerts kort. "Eerst spreken we met de clubs. Dan over de rest."


Eric Roef, voorzitter Beerschot Wilrijk: "Zonder afbreuk te doen aan Van den Wijngaert: voor ons is de burgemeester de geknipte neutrale persoon. Hij bestuurt de stad. We hebben een goede band met het college, dat is voor ons de gewenste gesprekspartner."


(PHT)