Franky De Keyzer wordt nieuwe procureur

Franky De Keyzer als openbare aanklager tijdens het proces tegen Hans Van Themsche.
BELGA Franky De Keyzer als openbare aanklager tijdens het proces tegen Hans Van Themsche.

Franky De Keyzer wordt de nieuwe procureur voor de provincie Antwerpen.  Hij geeft vanaf 1 mei leiding aan de procureurs van de afdelingen Antwerpen, Mechelen en Turnhout. Hij is dinsdag door de Hoge Raad van Justitie voorgedragen aan de minister van Justitie. 

Franky De Keyzer (50), een geboren Waaslander,  is ruim twintig jaar magistraat bij het Openbaar Ministerie in Antwerpen. Hij was verbonden aan het parket van Antwerpen in eerste aanleg tot 2002. Dan maakte hij de overstap naar het parket-generaal bij het hof van beroep. Hij verdiende zijn strepen onder andere met de aanpak van milieucriminaliteit, hormonendossier en de strijd tegen huisjesmelkers. 

“Op mensenmaat” 

Voor de nieuwe procureur  zijn niet de processen, maar de mensen belangrijk. “Het komt er niet op aan ‘het beste parket’ te zijn, maar wel een parket te zijn dat werkt en klaarstaat voor de burger en rechtsstaat die onze klanten zijn. Niet de processen, maar de mensen als maat voor ons werk. We werken op mensenmaat en zodoende leveren we maatwerk.”

Franky De Keyzer heeft in zijn loopbaan als parketmagistraat gevorderd en/of geadviseerd voor quasi alle Antwerpse strafrechtbanken en hoven.

Zaak Van Themsche

Na zijn overstap naar het parket-generaal vertegenwoordige hij het openbaar ministerie  in 13 assisenzaken. De meest gemediatiseerde is het proces Hans Van Themsche. “Samen met de politiediensten slaagden we erin om deze zaak binnen anderhalf op assisen te brengen”, zegt De Keyzer. “Tijdens het proces werd de juiste toon gevonden. Dat bleek zalvend voor de nabestaanden, de ouders van de beschuldigde, de stad Antwerpen en de rest van de samenleving.”

In 2014 haalde De Keyzer het brevet militaire technieken, waardoor hij als gedelegeerd federaal magistraat heeft deelgenomen aan buitenlandse militaire missies in onder meer Libanon en Jordanië.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.