Foorkramers krijgen geen straf

OPSCHORTING VOOR BLOKKADE OP SINGEL IN 2014 MET KERMISVOERTUIGEN

Foorkramers en agenten gaan op de vuist op de Singel. De meeste foorkramers zijn vrijgesproken voor geweld naar de politie.
laenen Foorkramers en agenten gaan op de vuist op de Singel. De meeste foorkramers zijn vrijgesproken voor geweld naar de politie.
De rechtbank in Antwerpen heeft zeven foorkramers veroordeeld, omdat ze in maart 2014 met 230 voertuigen de Antwerpse Singel hadden geblokkeerd. Voor geweld naar de politie gaan vijf van de zeven vrijuit. Dat de foorkramers samen een bende vormden, is volgens de rechtbank ook al niet bewezen. Een maand geleden had de aanklager nog straffen tot 15 maanden voorwaardelijk geëist.

Als protest tegen de beslissing van de stad om de Sinksenfoor te verhuizen naar Spoor Oost blokkeerden de foorkramers op 26 maart 2014 met hun collega's en 230 kermiswagens kruispunten op de Singel. In een colonne reden ze tijdens de ochtendspits stapvoets over de Singel.


Voor bendevorming gaan alle zeven vervolgde foorkramers vrijuit. De politie wilde de Singel op een bepaald moment terug vrijmaken, maar de foorkramers reageerden niet op die bevelen van de politie. Het mondde uit in een confrontatie. "De beklaagden hadden niet vooraf afgesproken om zich weerspannig te gedragen", oordeelt de rechtbank.

Maart 2014: een foorkramer wordt in de boeien geslagen nadat hij mee de Singel heeft geblokkeerd.
laenen Maart 2014: een foorkramer wordt in de boeien geslagen nadat hij mee de Singel heeft geblokkeerd.

Bijten in vinger

Slechts twee van de zeven foorkramers zijn uiteindelijk schuldig aan weerspannigheid bij hun arrestatie. Frank Delforge (57) uit Schaarbeek die zich die ochtend als spreekbuis had geprofileerd, probeerde te ontsnappen en hij trok de deur van een vrachtwagen dicht. Drie agenten waren er nodig om Delforge te overmeesteren.


Hij beet een van de agenten in de vinger en beet nog harder, toen een agent vroeg daarmee te stoppen. Francis D. (46) uit Binche stapte in zijn voertuig, reed richting agenten, stapte uit met een autokrik in zijn handen en dreigde ermee naar de politie.


Bryan T. (28) uit Sambreville, William S. (46) uit Aalst, André F. (53) uit Gent, Jean-Pierre T. (55) uit Maasmechelen en Julien O. (28) uit Fleurus zijn onschuldig, omdat de rechtbank twijfelt of ze wel geweld hebben gebruikt. Een aantal van hen had wel een verboden wapen op zak, zoals pepperspray en een alarmpistool.

"Gevaarlijke situatie"

De foorkramers zijn wél allemaal schuldig aan het kwaadwillig belemmeren van het verkeer. "Het was hun bedoeling om met hun voertuigen samen te komen in Antwerpen en in colonne stapvoets of zeer traag over de Singel te rijden", vindt de rechtbank. "De colonne bestond uit 230 voertuigen die het verkeer in en rond Antwerpen tijdens de ochtendspits totaal in de war stuurde. Omdat de actie niet op voorhand was aangekondigd, was er geen signalisatie of waren geen extra veiligheidsmaatregelen genomen. De beklaagden hebben doelbewust deelgenomen aan de actie. De rijbaan en kruispunten werden versperd door hun geparkeerde kermiswagens. Zo ontstond er een gevaarlijke situatie."


De rechtbank besliste dat de zeven allemaal een opschorting krijgen. Dat betekent dat ze schuldig zijn voor bepaalde feiten, maar er geen straf voor krijgen. En dat voor een proefperiode van drie jaar.