Fokker dreigt pak geld te verliezen

ZAAKVOERDER PUPPYKENNEL NAAR RECHTBANK VOOR VERWAARLOZING

Deze husky werd met een zware ziekte aan zijn ogen aangetroffen in de kennel. Het dier was blind.
Foto Jef Van Nooten Deze husky werd met een zware ziekte aan zijn ogen aangetroffen in de kennel. Het dier was blind.
Het faillissement van de vennootschappen achter de Antwerpse Puppykennel uit de Oudevaartplaats in Antwerpen krijgt binnenkort een gerechtelijk staartje. De raadkamer heeft zaakvoerder Gerd Wellekens naar de rechtbank verwezen. Hij riskeert een celstraf en zware geldboetes. In één van zijn kennels werden na het faillissement meer dan 400 verwaarloosde honden gevonden.

Hondenkweker Gerd Wellekens had geen goede reputatie toen anderhalf jaar geleden zijn vennootschappen 'Just Dogs' en 'Dogs Unlimited Belgium' failliet werden verklaard. Met die vennootschappen, die allebei de Oudevaartplaats als officieel adres hadden, baatte de broodfokker drie kennels uit: Antwerpse Puppykennel in Antwerpen, Kempenaars Kennel in Kasterlee en Milando Breeding in Temse.


Meteen na het faillissement bleek dat zaakvoerder Gerd Wellekens niet zomaar een slechte reputatie had opgebouwd als broodfokker. In de kennel in Kasterlee werden 402 verwaarloosde honden aangetroffen. De honden dreigden te verhongeren na het faillissement, maar konden uiteindelijk in verscheidene dierenasielen worden opgevangen. Anderhalf jaar later is het gerechtelijk onderzoek afgerond. "Gerd Wellekens werd door de raadkamer doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Hij riskeert een celstraf en zware geldboetes", klinkt het bij dierenrechtenorganisatie GAIA.

Bedrieglijke websites

"Jarenlang had de man een imperium opgebouwd aan de hand van bedrieglijke websites die deden uitschijnen dat zijn onderneming puppy's aanbood die vanuit een familiale kwekerij kwamen. Niets is minder waar: zijn vennootschappen verkochten massaal Oost-Europese dieren. Hun Belgische dieren kwamen dan weer uit een smerige kwekerij voor honderden honden in Kasterlee."

Puppy House

Voor de dierenverwaarlozing en oplichting riskeert de broodfokker een gevangenisstraf en een zware geldboete. Daarnaast dreigt hij met een flinke verbeurdverklaring geconfronteerd te worden. In september werd een beruchte broodfokker uit Boechout, Puppy House, nog tot een verbeurdverklaring van 191.000 euro veroordeeld. GAIA hoopt dat dit voorbeeld gevolgd zal worden in de rechtszaak tegen Gerd Wellekens. "Gerd Wellekens is één van de vele broodfokkers die al jaren zieke puppy's verkoopt. Het is dan ook een goede zaak dat zijn twee ondernemingen failliet zijn", zegt advocaat Anthony Godfroid. "Ik zal namens GAIA al het mogelijke doen opdat Gerd Wellekens streng gestraft wordt en een levenslang verbod krijgt om dieren te houden. Het lijkt mij ook gepast dat hij beroepsverbod krijgt opgelegd om nog langer zaken open te houden die handelen in dieren."


In tegenstelling tot de rechtszaak tegen Puppy House uit Boechout heeft GAIA dit keer geen gedupeerden gegroepeerd. Omdat een eventuele schadevergoeding wellicht toch nooit betaald zal worden. "Gerd Wellekens is met de noorderzon vertrokken. Hij heeft geen officieel adres meer in België", zegt Anthony Godfroid. "Gelukkig zijn de ruim 400 dieren in kwestie goed terecht gekomen. Een drietal moest men laten inslapen, omdat ze er te slecht aan toe waren. De overige honden hebben een adoptiegezin gevonden, maar dat verliep niet vlekkeloos omdat de honden absoluut niet gesocialiseerd waren. De verwaarlozing die ze hadden doorstaan, ging echt ver. Zo werd er een husky aangetroffen die blind was aan beide ogen. Die ogen drukten bovendien op de hersenen. Dat moet ongelooflijk veel pijn gedaan hebben. Beide ogen van de hond moesten operatief verwijderd worden."