Fietsliften gaan om de haverklap stuk

LIFT AAN VOETGANGERSTUNNEL GISTEREN ZELFS TWEE KEER DEFECT IN ÉÉN DAG

Een fietsster kijkt machteloos naar de lichtkrant boven de fietslift aan de Sint-Annatunnel.
Klaas De Scheirder Een fietsster kijkt machteloos naar de lichtkrant boven de fietslift aan de Sint-Annatunnel.
De fietsliften van de voetgangerstunnel en de fietstunnel naar het Galgenweel zijn de laatste dagen om de haverklap buiten dienst. Fietsers en wandelaars zijn er niet mee opgezet. "Hoe kan ik zo met mijn kindjes langs de Schelde fietsen?"

De gebruikers van de Sint-Annatunnel, beter bekend als de voetgangerstunnel, en de fietstunnel tussen de twee autokokers van de Kennedytunnel zijn het beu. De jongste dagen werken de liften immers vaker niet dan wel. Dat is uiteraard zeer vervelend voor wie met een fiets van de ene naar de andere Scheldeoever wil. Wie veel bagage heeft, op pad is met een jong kind met een fietsje of met een zware elektrische fiets rijdt, ziet ertegenop om zijn rijwiel op de steile roltrappen te plaatsen en zo af te dalen tot onder de Schelde.


"Het klopt dat de fietslift van de voetgangerstunnel meer dan gewoonlijk defect is", zegt Maarten Mussely (33) uit Zwijndrecht. "Ik rij met een lichtgewicht mountainbike en heb geen probleem op de roltrap, maar ik zag daarnet een vrouw met een elektrische fiets die niet naar beneden durfde."


Ook op sociale media regent het al enkele dagen klachten. "Ik rijd met een bakfiets en wilde met mijn kindjes op Linkeroever fietsen", schrijft een mama op Facebook. "Maar door twee kapotte liften op rechteroever moesten we een kruis maken over onze plannen."

Maarten Mussely neemt noodgedwongen de houten roltrappen "Met mijn lichtgewicht mountainbike is het geen probleem, maar ik zag daarnet een vrouw met een elektrische fiets die niet naar beneden durfde", zegt hij.
Klaas De Scheirder Maarten Mussely neemt noodgedwongen de houten roltrappen "Met mijn lichtgewicht mountainbike is het geen probleem, maar ik zag daarnet een vrouw met een elektrische fiets die niet naar beneden durfde", zegt hij.

Erfgoed

Bij de dienst Wegen en Verkeer van de Vlaamse Gemeenschap is er begrip voor de klacht van die vrouw. "We sukkelen al langer met die liften", zegt woordvoerder Peter Bruyndonckx. "In het weekend waren de twee fietsliften op rechteroever kapot. Toch worden ze de klok rond en zeven dagen op zeven gemonitord vanuit het controlecentrum op het Kievitplein. Als er een lift defect is, dan wordt er onmiddellijk een hersteller verwittigd. Er is een onderhoudscontract afgesloten met een gespecialiseerde firma en die mensen moeten op heel korte tijd ter plaatse zijn: ook 's nachts en ook in het weekend. De twee liften zijn verder atypisch: die van de Kennedytunnel gaat schuin naar beneden en die van de Sint-Annatunnel is erfgoed. Het zijn geen standaardliften en dat maakt een herstelling bijna elke keer zeer moeilijk." Zo was de fietserslift aan de Kennedytunnel vorige week enkele dagen buiten dienst omdat er speciale stukken voor het herstel moesten worden geleverd.


Gisteren raakte de fietserslift van de Sint-Annatunnel op rechteroever twee keer defect. De eerste keer gebeurde dat al heel vroeg in de ochtend. Een hersteller kreeg de lift rond de middag weer aan de praat. Maar in de late namiddag ging de lift opnieuw kapot. En tot overmaat van ramp raakte vrijwel op hetzelfde moment ook de fietserlift van de Sint-Annatunnel op linkeroever defect. "Zoals het er nu naar uitziet, zal het defect wellicht pas morgenvoormiddag (vandaag, red.) verholpen zijn", gaat Bruyndonckx verder.

Vandaag onderhoud

Ook vandaag zal er dus overlast zijn voor fietsers die van de ene naar de andere kant van de Schelde willen. "Bovendien wordt vandaag de fietserslift aan de Kennedytunnel enkele uren buiten dienst gesteld voor het periodieke onderhoud", zegt Bruyndonckx. "De Vlaamse overheid heeft onlangs wel een studie besteld om te onderzoeken of er een duurzame oplossing bestaat voor de fietsersliften. Aan de Kennedytunnel worden de verouderde liften wellicht vervangen door nieuwe exemplaren. Wat de oplossing is voor de liften van de Sint-Annatunnel, kan momenteel nog niemand zeggen."