Fietsenstalling in vorm paard op Paardenmarkt

Tjallie Kooistra maakte het ontwerp
Stad Antwerpen Tjallie Kooistra maakte het ontwerp
Sinds eind vorige week heeft de Paardenmarkt originele paardenfietsenstallingen. Het ontwerp is van de hand van Tjallie Kooistra, oud-studente aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, en is het resultaat van een ontwerpwedstrijd die het district Antwerpen lanceerde.

In 2017 werd de Paardenmarkt met tijdelijke maatregelen heringericht. De rijweg werd versmald waardoor een brede wandel- en fietszone werd gecreëerd. Om deze nieuwe ruimte vorm te geven lanceerde het district Antwerpen eind 2015 een ontwerpwedstrijd voor studenten.

Een van de geselecteerde projecten was het ontwerp van Tjallie Kooistra, toenmalig studente aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. De oorspronkelijke ‘paardenmarkt’ en fietsenstallingen vormden de inspiratie voor haar ontwerp. Zij ontwikkelde een concept waarbij klassieke fietsenstallingen gaandeweg evolueren tot paardenfiguren en weer terug. Deze paardenfietsenstallingen werden eind vorige week geplaatst.

“De nieuwe stallingen zijn een speelse verwijzing naar de tijd toen er hier nog effectief paarden werden verhandeld. Ze zijn een onderdeeltje van de tijdelijke maatregelen waarmee we de Paardenmarkt verkeersveiliger hebben gemaakt. Ze krijgen over enkele jaren ook een plaatsje in de definitieve heraanleg”, aldus districtsburgemeester Paul Cordy.

Een grote heraanleg van de Paardenmarkt, inclusief riolering, staat gepland voor 2021-2022. Voor de opmaak van het ontwerp werd een focusgroep opgericht samen met een aantal bewoners en handelaars. Momenteel worden een aantal mogelijke inrichtingsconcepten uitgewerkt die nadien ook zullen voorgesteld worden aan alle buurtbewoners en het grote publiek.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.