Fiesta Europa laatste keer in Antwerpen?

Fiesta Europa, de populaire markt met drank- en eetspecialiteiten uit heel Europa, staat vanaf vandaag weer op de Grote Markt. "Dit wordt de laatste keer in Antwerpen", zegt de organisator. "De kosten die de stad ons aanrekent, worden te hoog."

Nog tot zondag kunnen de Antwerpenaren een bezoekje brengen aan Fiesta Europa, maar dat zou best wel eens de laatste keer kunnen zijn. "Als private organisatie zijn onze rekeningen te hoog. Op de Grote Markt in Antwerpen is er ook geen plaats meer om uit te breiden. De retributie om over de Grote Markt te kunnen beschikken is bovendien met 25 procent verhoogd", zegt Roeland Storms, zaakvoerder van Fiesta Europa bvba uit Wuustwezel.


Zelf heeft hij de standgelden voor de marktkramers al verhoogd. "Ze betalen nu 700 of 800 euro voor vijf dagen, nog meer vragen, gaat niet. Het zou goed zijn als het stadsbestuur ons iets meer zuurstof zou kunnen geven. Ik begrijp natuurlijk dat de rekeningen van het stadsbestuur moeten kloppen, maar in deze omstandigheden loont het voor ons niet meer de moeite om terug te komen."

Retributie verhoogd

"Het klopt dat de retributie verhoogd is", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Dat gebeurt altijd bij het begin van een nieuwe legislatuur. De jongste prijsverhoging dateert van zes jaar geleden. Nu betalen organisatoren van zo'n evenement 350 euro per dag per schijf van 500 vierkante meter, in plaats van 300 euro per dag. Het is vreemd dat de organisator van Fiesta Europa meteen naar de krant stapt. Deze discussie voeren wij niet in de pers", zegt hij. "Ik zou het wel betreuren mocht Fiesta Europa niet meer terugkeren naar Antwerpen. De feestmarkt krijgt altijd een positieve evaluatie." Eenzelfde geluid klinkt bij Hista, de vereniging van horecauitbaters en winkeliers van de Grote Markt en omgeving. "Fiesta Europa lokt heel wat extra volk naar de binnenstad, dus we hopen dat ze blijven", zegt Histabestuurslid Olivier Reyniers. Toch lijkt dit verre van zeker. "De kans dat Storms korting krijgt, is erg klein", zegt een insider die het dossier van nabij volgt. "Als elke organisator met financiële problemen een compensatie vraagt aan Bart De Wever, is het einde ver zoek." (FM)