Feestweekend verwelkomt tram opnieuw op Italiëlei

Vanaf 8 december rijdt er opnieuw een tram over de Italiëlei
Klaas De Scheirder Vanaf 8 december rijdt er opnieuw een tram over de Italiëlei
De werken van de Noorderlijn aan de Italië- en Frankrijklei en het premetrostation Opera zijn bijna afgerond en de testritten van de tramlijnen 1 en 24 daar verlopen voorspoedig. De tramlijnen en het premetrostation zullen op 8 december in gebruik genomen worden, tijdens een feestweekend. De autotunnels en de parking openen volgend voorjaar.

Tijdens de make-over van het premetrostation Opera is de tram er steeds blijven doorrijden, enkel op- en afstappen ging niet meer. Nu is de lichtput, de nieuwe centrale toegang op het Operaplein, bijna klaar om de deuren te openen. Het station Opera wordt daarmee terug in dienst genomen als op- en afstapplaats, vanaf zondag 8 december.

Naast de tramlijnen worden ook de Italiëlei en de Frankrijklei opgeleverd. Samen met de heraangelegde Teniersplaats en de De Keyserlei vormen zij een belangrijk stuk openbaar domein dat volledig heraangelegd werd. Uniek is dat de nieuwe tramlijnen zullen sporen over de archeologische Kipdorpsite, de blikvanger tussen het Operaplein en de Italiëlei. Hier werd de oude Kipdorpbrug geïntegreerd tussen de ondergrondse autotunnel en de bovengrondse trambrug.

Feestweekend

Om deze realisaties in de verf te zetten organiseert Noorderlijn op 7 en 8 december een feestweekend. Op 7 december richten de festiviteiten zich voor een laatste keer op de Kipdorpsite die, met de eigenlijk start van de exploitatie van de trams op 8 december, ondergronds niet meer toegankelijk zal zijn omdat de tram dan over de trambrug zal rijden. Op 8 december zet de Noorderlijn de tram en het heraangelegde openbaar domein in de kijker.

Autotunnels

De bouwwerken aan de autotunnels zullen eind dit jaar klaar zijn. In het voorjaar 2020 worden de verschillende systemen die instaan voor de veiligheid en exploitatie van de tunnel systematisch getest en in gebruik genomen, en wordt de ondergrondse parking verder afgewerkt. De tunnels, de autoparking en de fietsparking gaan samen effectief open in april 2020. De autoparking zal plaats bieden aan 340 wagens, in de fietsenstalling is er plaats voor 400 fietsen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.