Facelift nodig voor Olympisch stadion

BEERSCHOT WILRIJK EN STADSBESTUUR MOETEN INVESTEREN OP HET KIEL

Supporters van Beerschot Wilrijk vieren de titel, vorig seizoen in het Olympisch stadion.
Archieffoto GOYVAERTS/GMAX Agency Supporters van Beerschot Wilrijk vieren de titel, vorig seizoen in het Olympisch stadion.
Beerschot Wilrijk staat een stap dichter bij de hoogste klasse. Als de club straks écht kampioen wordt in 1B, mag het Olympisch stadion normaal geen probleem zijn. "Er moeten wel wat investeringen gebeuren, zoals het asfalteren van de ruimte onder Tribune 3", zegt bestuurslid Fred Lenders. De plannen voor een nieuw stadion op Petroleum Zuid blijven volgens Lenders in de 'voorkamer van voorzichtige gesprekken zitten'.

Beerschot Wilrijk sloot al in april een principeakkoord met de stad om nog negen jaar in het Olympisch stadion te kunnen spelen. "We moeten nog wat punten en komma's aanbrengen, maar dat komt wel in orde", zegt Fred Lenders. "Zo wordt opgelijst wat de stad (de eigenaar, red.) zal doen en wat de club zélf moet dragen. Het belangrijkste is dat je alles aftoetst aan de voetbalwet en de eisen van de brandweer. We hebben al een aantal rondgangen achter de rug. Het gaat over beheersbare ingrepen. In 1A zijn er geen zes stadions (het werd totaal verbouwd in 1999, red.) beter dan de onze, hoor. Hier en daar moeten we wat banken op de tribune herstellen en de onverharde delen onder de tribune asfalteren."


Wie hoopt op een groter stadion op het Kiel, in navolging van Antwerp op de Bosuil, mag die droom opbergen. De capaciteit blijft net onder de 13.000 toeschouwers. Lenders: "Een uitbreiding ligt niet op tafel. We staan midden in een woonwijk, de mobiliteit is een lastige kwestie."

Petroleum Zuid

Acht maanden geleden haalde Bart De Wever (N-VA) het idee voor een gemeenschappelijk voetbalstadion op Petroleum Zuid uit de koelkast. Weliswaar zónder een blanco cheque te tekenen. "We gaan pas op zoek naar publieke middelen wanneer er waterdichte afspraken zijn met de clubs (Antwerp FC en Beerschot Wilrijk, red.)", zo liet de burgemeester weten. Vandaag wijst niets erop dat er veel vooruitgang is geboekt. Antwerp-investeerder Paul Gheysens is nu vooral zijn eigen plannen aan het realiseren op de Bosuil.


Bij Beerschot Wilrijk beklemtoont Fred Lenders dat er op dit moment geen concrete toezeggingen zijn voor een nieuw stadion op Petroleum Zuid. "Laat ons eerst alles in orde maken voor de komende jaren op het Kiel."


Bij het stadsbestuur wil Kris Goossenaerts, woordvoerder van Sportschepen Ludo Van Campenhout (N-VA), weinig meer kwijt dan dat er 'permanent overleg' is met beide betrokken clubs. "Intussen bekijken we welke aanpassingen er in het Olympisch stadion nodig zijn, als goede huisbaas."


Eric Roef, voorzitter van Beerschot Wilrijk, verwacht intussen dat de club nog voor Nieuwjaar zal kiezen met welke nieuwe investeerders ze in zee wil. "Dat kan een mix zijn van binnen- en buitenlandse mensen. De Saudische prins? Kijk, er lopen verschillende pistes. Daar zit ook een mooi voorstel van een Antwerps investeerder bij. We weten dat ons budget flink moet stijgen, of we nu wel of niet promoveren. Je merkt dat het verschil tussen 1A en 1B verkleint."