Expo Mohammedcartoons ingekort

TENTOONSTELLING UIT VEILIGHEIDSOVERWEGINGEN SLECHTS VIER DAGEN OPEN

De affiche van de tentoonstelling met Mohammedcartoons.
Kos De affiche van de tentoonstelling met Mohammedcartoons.
De tentoonstelling met 70 Mohammedcartoons, vanaf vrijdag in het Vlaams Belang-secretariaat, zal slechts vier dagen open blijven voor het publiek. Aan annuleren denkt Filip Dewinter niet, ook al had antiterreurorgaan OCAD hem dat gevraagd. "Ik ga er wel mee akkoord om de expo in te korten", zegt hij. "Ook op die manier maken wij ons punt: we geven niet toe aan moslimcensuur."

Er is gisteren hard ingepraat op Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter die vrijdag de tentoonstelling opent. "Vooral door de nationale veiligheidsdiensten", zegt hij. "Zij hebben liever niet dat ik een tentoonstelling met Mohammedcartoons organiseer in het Vlaams Belang-secretariaat in de Van Maerlantstraat. Ze hebben me zelfs gevraagd om de expositie te annuleren omdat ze de risico's te groot vonden." Maar daar had Dewinter weinig zin in. Als geen ander weet hij dat deze tentoonstelling hoe dan ook veel - gratis - publiciteit voor hem én zijn partij zal opleveren.


"Uiteindelijk is het nog tot een constructief gesprek gekomen met mensen van de lokale en federale politie en van het veiligheidsorgaan OCAD", zegt Dewinter. "Omdat ik het evenement niet wil schrappen, hebben ze me gevraagd om de tentoonstelling in te korten. Aanvankelijk zou ze drie weken lopen, tot het einde van deze maand dus. Nu is dat slechts één week. Ik vind dat een goede overeenkomst, want op deze manier kunnen wij toch nog ons punt maken: het Vlaams Belang wil niet toegeven aan moslimcensuur. De pen is een machtig democratisch wapen. We moeten deze cartoons dan ook tonen."

Veiligheidscircus

De politie zal instaan voor de veiligheid in de omgeving van het Vlaams Belang-gebouw. "In het secretariaat zelf zijn wij verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezoekers", zegt Dewinter. "Het hele veiligheidscircus dat voor deze tentoonstelling nodig blijkt, toont aan dat het inzake de islamisering van onze cultuur vijf na twaalf is. De (zelf)censuur van heel wat kunstenaars in Europa is al jarenlang schering en inslag. Ik wil, na een aantal reacties te hebben gelezen, onder meer van Etienne Vermeersch, benadrukken dat deze tentoonstelling geen lichtzinnige provocatie is of een poging om in de aandacht te komen. Het is wél een oprechte noodkreet omdat Europa al jarenlang kreunt onder de censuur als gevolg van de begrijpelijke angst voor islamterreur die ons dagelijks omringt."

Niet betrokken

In het persbericht dat het Vlaams Belang gisterenavond rondstuurde, stelt de partij dat er overleg is geweest met het stadsbestuur. "Ik dank de burgemeester van Antwerpen dan ook dat hij zijn toelating gegeven heeft voor deze tentoonstelling", zegt Dewinter in de perstekst. Met die zin zijn ze echter helemaal niet blij in het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA). "De burgemeester is op geen enkel moment bij dit dossier betrokken geweest", klinkt het er. "Er is zelfs geen sprake van een toelating. Dat is niet aan de orde hier, want de tentoonstelling vindt plaats in een privégebouw." De tentoonstelling geopend voor publiek, nu vrijdagnamiddag en op woensdag 15, donderdag 16 en vrijdag 17 juli, telkens van 11 uur tot 17 uur.