Exclusief voor abonnees

Ex-reclameman en schrijver Guillaume Van der Stighelen (64) tijdens lockdown: “Laten we elkaar nu niet de duvel aandoen”

Guillaume Van der Stighelen geniet in de tuin van de zon en slaat een balletje. Vrouw Kris maakte de foto.
Kris Bresseleers Guillaume Van der Stighelen geniet in de tuin van de zon en slaat een balletje. Vrouw Kris maakte de foto.
Ex-reclameman en schrijver Guillaume Van der Stighelen (64) verteert de coronacrisis goed. In de tuin vindt hij samen met vrouw Kris rust en hij werkt aan een nieuw boek. Het wordt een roman over de cholera in Antwerpen, een epidemie die in 't Stad in de negentiende eeuw duizenden slachtoffers maakte. “Toeval. Het is het verhaal van mijn overgrootvader die fortuin maakte met een zaak in sanitair.” Toch maakt de schrijver en ex-reclameman zich ook zorgen. “Wat met de slechte huwelijken, de kinderen die daar nu niet aan kunnen ontsnappen en de alcoholisten die niet langer de hele dag op café kunnen?” Een overzicht van hoe bekende Antwerpenaars de lockdown beleven, vind je hier.

Veel verandert de coronacrisis voorlopig niet aan het leven van Van der Stighelen. Hij werkt aan een nieuw boek, altijd al een eenzaam werk. “Net als veel auteurs zoek ook ik het isolement op tijdens het schrijven. Mijn vrouw wordt daar heel gelukkig van, samen thuis de dagen doorbrengen. Ik heb daar ook geen enkele moeite mee. En we hebben een tuin, een groot geluk. Veel moeilijker lijkt het me om nu opgesloten te zitten in een appartement. Daar denk ik wel over na. Wat met mensen die in een slechte relatie zitten, of de kinderen van ouders die niet meer overeenkomen. Ik denk ook aan de alcoholisten die niet meer de hele dag op café kunnen zitten om vervolgens thuis enkel te moeten slapen. Of drugsverslaafden die moeilijker aan hun spul geraken. Dat zijn drama’s.”