Etalagepoppen weg wegens zedenschennis

FISH&CHIPS STUNT MET MATERIAAL UIT SEKSSHOP

De opvallende etalage van Fish&Chips: naakte opblaaspoppen met uitvergrote geslachtsdelen.
RV Esther Salaets De opvallende etalage van Fish&Chips: naakte opblaaspoppen met uitvergrote geslachtsdelen.
De solden zijn begonnen met een goeie grap. Kledingzaak Fish&Chips dacht de ultieme reclamestunt gevonden te hebben: naakte opblaaspoppen met uitvergrote geslachtsdelen in de etalage. De politie kon er minder om lachen en stelde een proces-verbaal op voor zedenschennis.

Bij de politie was het lang geleden dat er nog eens een proces-verbaal voor openbare zedenschennis moest opgesteld worden. Vroeger, nog in de vorige eeuw, gebeurde dat wel eens vaker. Bijvoorbeeld omdat de seksboekjes in de krantenwinkel een te opzichtige plaats hadden of omdat de publi-foto's aan de sekscinema's onvoldoende waren afgeplakt met zwarte vierkantjes.


Deze keer kwam de klacht over zedenschennis redelijk onverwacht. De aanstoker was kledingszaak Fish&Chips in de Kammenstraat. Fish and Chips staat bekend om haar opvallende etalages. Eerder viel de winkel al op met verscheurde babypoppen.

Nadat de poppen weggehaald werden, hing de winkel deze ludieke tekst op in de etalage.
rv Esther Salaets Nadat de poppen weggehaald werden, hing de winkel deze ludieke tekst op in de etalage.

Handelsmerk

"Het is ons handelsmerk. Geen saaie etalages bij ons maar altijd met een kwinkslag. Het heeft ons nog nooit problemen opgeleverd. Integendeel", zegt assistent-manager Sis Magito. Ook hun nieuwe etalage was er een die voorbijgangers liet fronsen: opblaasbare sekspoppen in allerlei vormen en in allerlei standjes opgesteld.


Maar wie ze wilde zien, moest snel zijn want om 12 uur zaterdagmiddag kreeg de winkel bezoek van de politie. "Ze moesten weg omdat het aanstootgevend was. Blijkbaar waren er klachten gekomen. Maar van wie, dat wilde de politie niet zeggen. Misschien wel van Dries Van Noten dat een rijker cliënteel aanspreekt?", vertelt Sis, die zelf enkele passanten aansprak om hun mening te vragen. "Zelfs aan mensen met kinderen en zij vonden het best grappig."


Politiewoordvoerder Sven Lommaert: "Wij kregen klachten binnen en dus is een patrouille ter plaatse gestuurd om de zaak eens te bekijken. Terwijl zij daar stonden, hoorden de inspecteurs bij verschilllende voorbijgangers afkeurende commentaar. Vooral de expliciete posities van de opblaaspoppen waren aanstootgevend. De Kammenstraat is zeker op een soldendag erg druk. Veel mensen met kinderen wandelen er ook door. Daarom is beslist in te grijpen en de poppen te laten weghalen. Tegen de winkel is een proces-verbaal wegens openbare zedenschennis opgesteld."


Omdat het de eerste soldendag was en er veel volk in de winkel stond, vroeg Sis aan de politie of ze de poppen na de sluiting mochten weg doen. "We kregen toestemming om ze pas 's avonds weg te halen. Maar om 15 uur stonden ze hier terug met het bevel ze onmiddellijk weg te halen", gaat Sis verder.

Proces-verbaal

Om verdere problemen te vermijden liet de assistent-manager de opblaaspoppen weghalen en schreef hij een ludieke tekst in de plaats: "We hadden een leuke etalage, maar van de politie moest ze weg."


Einde van het verhaal zou je denken. Maar neen hoor. "Voor deze tekst hebben we een proces-verbaal ontvangen wegens smaad aan de politie. Ze vonden dat we hen hiermee uitlachte, wat zeker niet zo is", benadrukt Sis, die de tekst liet aanpassen naar "We hadden een leuke etalage, maar ze moest weg." Hoe dan ook, woensdag worden ze verwacht op het politiekantoor, waar ze het mogen gaan uitleggen.


Politiewoordvoerder Sven Lommaert ontkent evenwel dat er een apart proces-verbaal is opgesteld voor smaad aan de politie. De procureur moet nu beslissen of de winkel vervolgd wordt voor de zedenschennis.