Ervaren operator sterft bij explosie

TWEEDE ONTPLOFFING IN TWEE JAAR TIJD BIJ INDAVER

Bij de explosie bij Indaver in de Antwerpse haven vielen 1 dode en 4 gewonden.
VTM Bij de explosie bij Indaver in de Antwerpse haven vielen 1 dode en 4 gewonden.
De 47-jarige Rob B. uit Hoboken is gistermiddag omgekomen bij een explosie op het terrein van het bedrijf Indaver in de Antwerpse haven. De explosie gebeurde bij het lossen van vloeibaar afval. Vier arbeiders raakten lichtgewond. Operator Rob B. was op slag dood. Hij laat een vrouw en een dochter na.

Even voor 15 uur ontstond een krachtige ontploffing bij het overpompen van vloeibaar afval uit een tankwagen naar een ondergrondse tank op het terrein van Indaver. Een chauffeur die toevallig net voorbij reed op de Havenweg A12, meldde dat de stukken beton tot op de rijbaan vlogen. De Antwerpse brandweer rukte met veel materieel uit, omdat afvalverwerkingsbedrijf Indaver een Seveso-bedrijf is. bedrijven van dit type werken met chemische processen die verhoogde veiligheidsrisico's inhouden voor de ruime omgeving. "Maar we zijn onverrichterzake teruggekeerd, omdat er nergens op de site van Indaver sprake was van brand", zegt brandweerwoordvoerder Kristof Geens. "Er waren evenmin gassen vrijgekomen die een gevaar konden betekenen voor de naburige bedrijven of de bewoners van Stabroek.."


De schade rond de loszone was aanzienlijk. Indaver ontruimde onmiddellijk het volledige bedrijf. Op dat moment waren er zo'n 80 werknemers aan de slag. Daarnaast zijn er ook tientallen truckers en medewerkers van leveranciers of contractors op het terrein. Voor operator Rob B. kwam alle hulp te laat. Hij overleed ter plaatse. Vier werknemers raakten lichtgewond en werden voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. De collega's van Rob waren aangeslagen: "Samenwerken met Rob was een plezier. Hij was altijd vriendelijk en goedgezind. Lossen van tankwagens was één van zijn vaste taken. Hij had er veel ervaring mee en deelde die graag met de collega's. Voor ons dit een enorm verlies."

Ook in 2016 was er een explosie bij Indaver.
Kelly Coucheir Ook in 2016 was er een explosie bij Indaver.

Unieke processen

Rob B. werkte zes jaar als WTA-operator (Waste to Energy). Indaver heeft unieke processen waarbij gevaarlijk afval wordt verbrand en wordt omgezet in elektriciteit of in stoomenergie.

Mengeling

Wat er gistermiddag precies foutliep, kan de directie nog niet zeggen. "Alle afvalstoffen die worden aangeleverd, worden in een labo buiten ons bedrijf getest", zegt de operationeel directeur van Indaver. "Dat geldt ook voor de vloeibar afval. Onze laboranten controleren ook of het aangeleverde product wel kan gemengd worden met wat reeds in onze opslagtanks zit. Zo is het ook gisteren gebeurd. Waarom die mengeling dan toch voor een ontploffing heeft gezorgd, is momenteel niet duidelijk."


De ontploffing doet erg denken aan de nooit geziene explosie in 2016 bij Indaver. Toen scheurde bij het lossen een tankwagen open. De vloeistof die erin zat ontplofte en zorgde voor een vuurbal tot 100 meter hoog. Toen vielen er geen gewonden. Eén verbrandingsoven van Indaver lag toen wel weken stil voor herstelling.