Eroticabeurs rekent op stormloop

RECORDAANTAAL BEZOEKERS VERWACHT DOOR 'FIFTY SHADES'-HYPE

Nicole Martens op het bed uit de film 'Fifty Shades of Grey' dat bezoekers kunnen winnen.
Foto Laenen Nicole Martens op het bed uit de film 'Fifty Shades of Grey' dat bezoekers kunnen winnen.
Grote bedrijvigheid in de hallen van Antwerp Expo gisteren. Meer dan 90 standhouders in erotische artikelen zijn er begonnen aan wat misschien wel hun meest succesvolle beurs ooit moet worden. Nergens klauwt de 'Fifty Shades of Grey'-hype zo wild om zich heen als hier, waar je zelfs het bed uit de film kan winnen.

Wat meteen opvalt als je de twee hallen van de Eroticabeurs doorwandelt, is de gigantische hoeveelheid erotische artikelen die ze hier hebben aangesleept. De verkopers verwachten zich aan een topverkoop. "Wil je dat ik ze even aandoe?" lacht verkoopster Cindy terwijl ze een setje Shades of Grey-handboeien aan haar pink omhoog houdt. "Voor 24,5 euro niet bepaald de goedkoopste handboeien van de beurs, maar dan rijd je ook met een Mercedes in plaats van een Lada." De Mercedes blijkt slechts een van de tientallen speeltjes die het officiële logo van de film dragen, volledig inspelend op dé bioscoophit van het moment: van zweepjes over tepelklemmen tot penisringen, je noemt het, zij hebben het. Zelfs het bed uit de film wordt zondag verloot.


Dankzij de film verwacht de beurs veel meer bezoekers dan de 10.000 die hier vorig jaar inspiratie kwamen opdoen. Maar sm is zeker niet de 'core business' van deze beurs, integendeel. "Vijftien jaar geleden zijn we met de eroticabeurs in Hasselt gestart. Vier jaar geleden hebben mijn man en ik die van Mechelen overgenomen en drie jaar geleden die van Antwerpen", zegt organisator Nicole Martens. "De vorige uitbater focuste op steeds extremer, met live pornoshows enzo. Wij willen al 10 jaar net de andere kant uit. Mensen moeten hier ook zonder rode kaken naartoe kunnen komen. Op ons hoofdpodium dus geen choquerende seks en de striptease shows, moddercatch en bikini carwashes hoeven ook niet altijd naakt te zijn. Nog een béétje stof is toch veel opwindender dan spiernaakt?"

Meest sexy BV

Niet enkel de Fifty Shades-hype werkt drempelverlagend voor de beurs. "Zaterdagavond komen Roel Vanderstukken en Annelien Coorevits hun prijs van 'meest sexy BV ophalen'. Daar komt altijd veel volk op af." Zelfs in de swingersclub van datingsite SDC, de enige plek op de beurs waar er, achter gesloten deuren wél van bil gegaan wordt, verwachten ze een topweekend. "De eroticabeurs is voor veel koppels de stap naar de swingers-lifestyle," zegt uitbater Marcel Oudenaarde. "Jambers toonde 15 jaar geleden enkel marginale swingers, maar wij zien hier dokters, advocaten én dokwerkers die er onder meer dankzij Fifty Shades of Grey nu makkelijker voor uitkomen dat ze 'swinger' zijn.".