Erkenning van New York tot Peking

ILLUSTRATRICE WINT EXCELLENCE AWARD OP BÜCHMESSE

Illustratrice Fatinha Ramos aan haar tekentafel.
Tom Timpens Illustratrice Fatinha Ramos aan haar tekentafel.
De Antwerpse illustratrice Fatinha Ramos (40) heeft in Frankfurt de Excellence Award gekregen voor haar illustraties in het kinderboek 'A Life of Color'. Dankzij de erkenning zal haar werk de komende weken de hele wereld rondreizen. "Ik ben ongelofelijk trots maar gewoon ook vooral blij dat ik kan doen wat ik het liefste doe", zegt ze.

De Antwerps-Portugese illustratrice Fatinha Ramos heeft met haar tekeningen bij het kinderboek 'A Life of Color' de Excellence Award gekregen op de Frankfurter Buchmesse. Dat is de grootste uitgeversbeurs ter wereld. Voor Ramos is het de zoveelste trofee in de prijzenkast maar daar is ze niet mee bezig. "Begin deze week kreeg ik een mailtje dat ik de prijs gewonnen had. Ik was heel verrast want ik was eigenlijk al vergeten dat ik me had ingeschreven", vertelt de bescheiden Fatinha.

Enkele voorbeelden van Fatinha's kleurrijke tekeningen.
Tom Timpens Enkele voorbeelden van Fatinha's kleurrijke tekeningen.

The New York Times

In het boek neemt schrijfster en kunstenaar Sonia Delaunay haar zoontje mee op een abstracte, kleurrijke reis doorheen haar eigen werk. 'A Life of Color' werd uitgegeven door het MoMa, het New Yorkse Museum Of Modern Art, en werd onlangs ook besproken in The New York Times. Om het boek van Sonia Delaunay zo goed mogelijk te kunnen illustreren, ging Ramos op zoek naar wat ze gemeen heeft met Delaunay. "We zijn allebei vrouwen, allebei designers, we zijn allebei geëmigreerd en ze heeft zelfs een jaar in Portugal gewoond, vlakbij waar ik vandaan kom. Die raakpunten maakten het gemakkelijker om de wereld van Sonia Delaunay binnen te stappen, en illustraties te maken met respect voor haar werk. Zonder mijn eigen stijl opzij te schuiven", vertelt Ramos.

Tom Timpens

Centre Pompidou

De Excellence Award is veel meer dan een blijk van erkenning voor het werk van Fatinha. Dankzij de overwinning zal haar werk geëxposeerd worden in het Centre Pompidou in Parijs, vanaf 2 november maken het boek en de illustraties ook deel uit van de jaarlijkse groepsexpo 'The Original Art' bij The Society of Illustrators New York. Ze zullen een paar weken lang in het American Museum of Illustration prijken. En tot slot start binnen twee weken in China, in het Research Center of International Illustration in Beijing de groepstentoonstelling 'Illustrating Life III 2017'. Daarvoor mocht Fatinha Ramos een aantal van haar eigen illustraties uitkiezen.