Ellen Joncheere gaat diamantbedrijf HRD Antwerp leiden: “Zorgen voor groei en sterkere marktpositie”

Ellen Joncheere.
RV Ellen Joncheere.
De Antwerpse diamant pakt uit met verrassend nieuws. Certificatenlab HRD Antwerp, dat in de etalage staat, maar voorlopig niet wordt verkocht, krijgt vanaf 20 januari 2020 een nieuwe baas: Ellen Joncheere (47). De voorbije zes jaar was ze algemeen directeur van Fremach, een toeleverancier in de auto-industrie. 

HRD Antwerp houdt zich naast het certifiëren van geslepen diamant bezig met opleidingen en de ontwikkeling van technologische apparaten. De voorbije jaren moest het bedrijf door enkele forse herstructureringen om zich aan de snel veranderende markt aan te passen. “HRD Antwerp geniet internationaal een uitstekende reputatie”, zegt Ari Epstein, topman van moederbedrijf AWDC. “Om de toekomst te verzekeren, moesten we een goede, nieuwe CEO aantrekken. We zijn zeer blij met de komst van Ellen Joncheere.”

Verkoop ‘on hold’

Michel Janssens, die ad interim HRD Antwerp leidde, gaat volgende zomer met pensioen. De aanwerving van Joncheere is opmerkelijk, in het licht van wat er de voorbije weken en maanden gebeurde. Het bedrijf zou worden verkocht, geheel of voor meer dan 50 procent. Vorige week kwamen drie officiële biedingen binnen. Twee kwamen van voormalige CEO’s bij HRD: Peter Meeus en Serge Couvreur. Het derde bod was van het Israëlisch diamantbedrijf Sarine International. Maar de taskforce van AWDC besliste de biedingsprocedure met zes maanden te verlengen.

Vakbonden ongerust

Bij de vakbonden heerst ongerustheid. Ze vrezen voor het lot van het personeel, een kleine 90 mensen. Ze stellen zich de vraag hoe de aanstelling van een nieuwe CEO te rijmen valt met een verkoop van het bedrijf. “We hebben er ook geen zicht op of de nieuwe baas is aangetrokken voor de korte of de langere termijn”, klinkt het. “We zijn zelfs bang dat AWDC de boel uit pure koppigheid liever failliet laat gaan, omdat ze HRD niet aan een van de drie huidige bieders willen verkopen.”

Hoe dan ook heeft Joncheere er zin in. “Na zes jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Mijn ervaring in verschillende sectoren én de transformatie van deze bedrijven aan sterk veranderde marktomstandigheden, zullen me helpen om HRD Antwerp te laten groeien en zijn marktpositie te verstevigen.”

Fout cv

In 2013 was Joncheere één van de grote kanshebbers om de NMBS te gaan leiden. Maar ze viel af toen uitlekte dat ze niet het vereiste universitair diploma bezat. Haar cv vermeldde dat nochtans wel, terwijl Joncheere in werkelijkheid een bachelor bedrijfscommunicatie had behaald. Uiteindelijk bleek dat de headhunter, die in opdracht van de regering werkte, de fout had gemaakt.  
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.