Elf meter hoog kunstwerk moet mensen verenigen

'Agora' bestaat uit drie containers opgesteld als een indiaanse tipi.
Foto Klaas De Scheirder 'Agora' bestaat uit drie containers opgesteld als een indiaanse tipi.
Op de Konijnenwei, naast het Vlinderpaleis, is het elf meter hoge kunstwerk Agora voorgesteld. De buurt krijgt er een ontmoetingsplek bij.

De Konijnenwei naast het Vlinderpaleis heeft er een nieuwe blikvanger bij. De Sloveens-Gentse kunstenaar Mark Pozlep heeft er zijn elf meter hoge kunstwerk Agora voorgesteld. De bewoners van Brederode en Markgrave nodigden de kunstenaar uit om een werk te maken voor hun buurt in het kader van EXPO 2018.


Agora bestaat uit drie containers die werden opgesteld als de stokken van een indiaanse tipi. Voor de kunstenaar symboliseert dit werk verbondenheid en samenhorigheid. "Toen ik een jaar geleden gevraagd werd om een kunstwerk te maken, ben ik de omgeving gaan verkennen. Het viel me op dat hier heel veel verschillende mensen samenwonen. Dat is wat dit werk symboliseert."


De titel verwijst dan weer naar het Griekse woord voor marktplaats. "Het werk moet fungeren als ontmoetingsplek voor de buurt, net zoals dat op de markt gebeurt", vertelt Pozlep. Het werk zal mistens een jaar blijven staan.


In 2016 zakte Pozlep al eens af naar Antwerpen, toen voor een vijf dagen durende performance, waarbij hij zichzelf isoleerde op een kleine boot aan het Bonapartedok aan het MAS. (ADA)