Elektrische deelstep landt in stad

GEEN EXCUUS MEER OM BIJ KORTE AFSTANDEN WAGEN TE LATEN STAAN

V.l.n.r.: Bird-directeurJonatan De Boer, schepen Koen Kennis en Bird- werknemer Kristen Nakashioya verkennen de stad alvast eens vanop de elektrische deelstep.
Laenen V.l.n.r.: Bird-directeurJonatan De Boer, schepen Koen Kennis en Bird- werknemer Kristen Nakashioya verkennen de stad alvast eens vanop de elektrische deelstep.
Voortaan kun je ook door de stad zoeven op elektrische deelsteps van Bird. Je haalt er tot 18 kilometer per uur mee. "Ideaal om korte autoritten te vervangen", zegt algemeen Benelux-directeur Jonatan de Boer (32). Kost: 0,15 cent per minuut en 1 euro vast tarief per rit.

De elektrische steps van het pas vorig jaar opgerichte Amerikaanse bedrijf Bird, met hoofdzetel in Californië, lijken ook op het Europese continent een hit te worden. Parijs ging overstag in augustus, Wenen en Brussel volgden in september. Antwerpen kon als stad met succesvolle deelsystemen niet achterblijven.


We hebben de 'Bird' maandag even getest. De bediening is eenvoudig: je trapt je even op gang en geeft 'gas' met een hendeltje. De rem hoef je praktisch niet te gebruiken, je laat gewoon de hendel los. De luchtbanden bieden comfort op een oneffen straatvloer.

Honderd steps

"Dit hoort gewoon thuis in onze stad", reageert schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) enthousiast. "Er wordt gestart met honderd steps, maar we laten ruimte voor een groei tot vijfhonderd in de binnenstad en nog eens vijfhonderd buiten de Ring."


Maar hoe kun je deze step huren? Je downloadt de Bird app op de smartphone en maakt een account aan. Met de app vind je de dichtstbijzijnde step. Je moet vervolgens de QR-code op het stuur scannen om de Bird te ontgrendelen. Aan het eind van je rit, laat je de step gewoon achter op een plek die niemand hindert. Het systeem vraagt je nog om een foto te maken. "Zo weten we exact wie de step heeft achtergelaten en waar dat is", zegt Jonatan de Boer.


Belangrijk om weten: de steps zijn beschikbaar tussen 7 en 21 uur. Zo kunnen ze 's avonds van de straat worden gehaald en opgeladen. Dat is dan weer een klus voor zogenaamde 'chargers'. De Boer: "Elke Antwerpenaar die iets wil bijverdienen - vaak zijn dat studenten - kan voor ons de steps ophalen en thuis opladen. Per Bird krijg je 5 tot 20 euro, afhankelijk van het batterijniveau en de afstand die je hebt moeten afleggen. 's Ochtends is het de bedoeling dat de steps in 'nesten' van drie worden samengezet. Aan de hand van gebruikersgegevens bepalen we de plekken waar dat het beste uitkomt."


Opgelet: je mag met de Birds niet op het trottoir. Je moet dus op fietspaden of op de rijweg rijden en minimum 18 jaar zijn. "In wandelzones zoals de Suikerrui adviseren we stapvoets te rijden", zegt Kennis.


Jonatan de Boer ziet het helemaal zitten. "In Brussel zijn onze verwachtingen al overtroffen na een paar weken. In de stad is een step voor 'de laatste kilometer' een prettig alternatief. De autonomie bedraagt nu 20 kilometer, maar binnenkort komen nieuwe types met een bredere voetplank en een bereik van 35 kilometer."


Wie de Bird eens wil proberen, krijgt de eerste 5 euro gratis. Het volstaat in het betaalgedeelte van de app 'BIRDANTWERPEN' in te vullen.