Eerste houten wolkenkrabber van België komt op site Nieuw Zuid

De eerste beelden van de wolkenkrabber die bijna volledig in hout zal worden gebouwd.
Shigeru Ban De eerste beelden van de wolkenkrabber die bijna volledig in hout zal worden gebouwd.
De Japanse toparchitect Shigeru Ban strijkt neer in Antwerpen. Hij zal vanaf eind volgend jaar een houten wolkenkrabber bouwen op Nieuw Zuid. Er komen twee woontorens waarvan de hoogste 80 meter hoog zal zijn en gerealiseerd worden door Triple Living. Al gaat het om een hybride versie waarbij de draagstructuur bestaat uit beton en staal. Een volledig houten constructie zag de brandweer niet zitten.

Een houten wolkenkrabber van 80 meter hoog. Als u de wenkbrauwen fronst bij het lezen van die zin, zal niemand het u kwalijk nemen. En toch is deze bouwmethode waarbij de constructie volledig uit hout bestaat niet nieuw. Over heel de wereld worden houten constructies opgetrokken. Denk maar het HoHo Wien in Wenen en de houten studentenhome in het Canadese Vancouver van 52 meter hoog. Nu krijgt ook Antwerpen een exemplaar. De voordelen? Milieuvriendelijker, gezonder en goedkoper. 

80 meter hoog

Het is de Japanse toparchitect Shigeru Ban die de plannen zal uittekenen en projectontwikkelaar Triple Living zal het project realiseren. Met zijn 80 meter hoog is het wel niet de hoogste houten wolkenkrabber ter wereld. Die staat in het Noorse Mjøstårnet. Hoogte: 85,4 meter. De bouw start eind 2022 en zal gerealiseerd worden op de site Nieuw Zuid. Het gaat over twee woontorens, eentje met 95 appartementen, de andere zal 211 units tellen. 

(lees verder onder de foto)

De eerste beelden van de wolkenkrabber die bijna volledig in hout zal worden gebouwd.
Shigeru Ban De eerste beelden van de wolkenkrabber die bijna volledig in hout zal worden gebouwd.

Het mag dan wel de eerste houten woontoren van België worden, enkel uit hout zal die niet bestaan. Al was dat oorspronkelijk wel de bedoeling maar dat zag de brandweer niet zitten. “Er is gekozen voor een tussenoplossing is de vorm van een hybride model waarbij de draagstructuur bestaat uit beton en staal met daarrond een houten structuur”, vertelt projectleider Kristof Schellekens. “De toepassing is niet nieuw en bestaat al enkele jaren en wij geloven hier heel hard in. Als dit een succes blijkt te zijn en het proces verloopt vlot, dan staan wij zeker open om in de toekomst meer van dit soort projecten te realiseren. Bovendien past dit ecologische karakter ook bij onze visie.”

Dat Triple Invest nu de eerste is in België die een dergelijk gebouw zal bouwen, was niet het doel van de projectontwikkelaar maar is wel een leuk extraatje. “We brengen regelmatig een internationale toparchitect naar Antwerpen en het is wel fijn om te zien dat die architecten elkaar uitdagen in hun ontwerpen. We merken dat dat ook dat ze ons vanuit het buitenland steeds meer volgen. Zo mocht ik laatst een groepje Chinese architectuurstudenten rondleiden op Nieuw Zuid.”

Kruislaaghout

Maar welk hout is sterk genoeg om dergelijke constructies te kunnen dragen? Kruislaaghout, oftewel, cross laminated timer (CLT). Houten planken worden in een hoek van negentig graden kruiselings aan elkaar gelijmd om dan onder hoge druk te worden samengeperst. Het resultaat zijn stevige balken. 

Voorstanders van deze bouwtechniek met kruislaaghout zeggen dat er niet alleen veel sneller gebouwd kan worden maar dat het ook steviger is. Ook de ecologische voordelen zijn volgens de voorstanders een reden om in de toekomst nog meer op deze manier te bouwen. 

Sceptici stellen zich dan weer vragen over de duurzaamheid. Omdat de techniek relatief nieuw is weet men niet hoe het hout zal reageren op extreme weersomstandigheden. Denk maar aan extreme droogte of hevige regenval. 

Architect Shigeru Ban
AFP Architect Shigeru Ban
De hoogste houten wolkenkrabber staat momenteel in het Noorse Mjøstårnet.
rv De hoogste houten wolkenkrabber staat momenteel in het Noorse Mjøstårnet.