Eerste collegezitting in het Brouwershuis

Stadssecretaris Roel Verhaert (r.) gaat op 1 september met pensioen.
Foto Klaas De Scheirder Stadssecretaris Roel Verhaert (r.) gaat op 1 september met pensioen.
Het eerste college na de zomer was meteen eentje om in te kaderen, de vergadering ging namelijk door in het 16de-eeuwse Brouwershuis, de nieuwe locatie zolang het stadhuis in renovatie is. Het was meteen ook het laatste college van stadssecretaris Roel Verhaert, die op 1 september met pensioen gaat.

Het was een aangename eerste collegezitting gisterenochtend. De burgemeester en schepenen namen plaats in het 500 jaar oude Brouwershuis en voelden zich onmiddellijk thuis. Ooit heette het Brouwershuis gewoon 'Waterhuis'. Logisch, aangezien het in 1552 opgetrokken gebouw liefst zestien brouwerijen moest bevoorraden met zoet water uit de Herentalsevaart. Die brouwerijen verrezen op gronden die Gilbert van Schoonbeke (1519-1556) nabij de Brouwersvliet had aangekocht.

Twee miljoen euro

Erfgoed Vlaanderen heeft ondertussen ook de fonsdsen vastgelegd voor de restauratie van het Brouwershuis. Dat zou zo'n 2 miljoen gaan kosten. Alleen al het opknappen van het goudleder in de imposante raadszaal van het Brouwershuis kost zeker 200.000 euro. Het zijn De Vrienden van het Brouwershuis die hier aan de kar trekken. In 2019 willen ze dan ook een groot feest geven ter gelegenheid van Gilbert Van Schoonbeke, die de opdracht gaf tot de bouw van het Brouwershuis. "We denken onder meer aan een stripverhaal en een stripmuur, aan een prijs voor een vernieuwend stadsproject, tentoonstellingen en een speciaal bier. Op de Grote Markt kunnen we dan een groepsfoto maken van iedereen die de naam Van Schoonbeke draagt."

Van Schoonbeke

Van Schoonbeke heeft Antwerpen in tijden van explosieve bevolkingsgroei ingrijpend verbeterd. Net als nu was de stad één grote bouwwerf. Dat moet ook veel geklaag hebben veroorzaakt.


Maar dankzij van Schoonbeke zijn toen op enkele jaren tijd 24 straten en pleinen aangelegd en een nieuwe vesting opgetrokken. De Stadswaag, de Vrijdagmarkt en de Graanmarkt dateren allemaal van de jaren 1550. In het noorden van de stad legde van Schoonbeke 25 hectare droog voor de 'Nieuwstad'. (NBA/PHT)