Een man op zelfmoordmissie

column

Luc Van der Kelen schrijft iedere maandag het politiek commentaar in Het Laatste Nieuws. Hij groeide op in Boom, woonde 20 jaar in Antwerpen, district Merksem en verblijft sinds 20 jaar in de Antwerpse rand in Schoten. Al die tijd is hij het politieke nieuws uit de koekestad blijven volgen. Nooit een saai moment!
Joost De Bock Luc Van der Kelen schrijft iedere maandag het politiek commentaar in Het Laatste Nieuws. Hij groeide op in Boom, woonde 20 jaar in Antwerpen, district Merksem en verblijft sinds 20 jaar in de Antwerpse rand in Schoten. Al die tijd is hij het politieke nieuws uit de koekestad blijven volgen. Nooit een saai moment!

Ik heb te doen met Kris Peeters. Niet dat de vice-premier medelijden nodig heeft. Daarvoor heeft hij een te sterk karakter.


Maar Kris Peeters lijkt toch wel bezig aan een zelfmoordmissie. Hij speelt op het terrein van zijn grootste tegenstander en dat valt niemand aan te raden, wist Jean-Luc Dehaene al.


Is het een kwestie van overmoed, zelfoverschatting dat hij denkt zich te kunnen meten met de zetelende burgemeester? Die speelt een thuismatch en zelfs Patrick Janssens kon daar niet tegenop.


Toen die geweldige zomer van 2018 eraan kwam, lag de helft van de uitdagers van De Wever al op het canvas. Wouter Van Besien was de eerste die werd weggespeeld als leider van het linkse kartel. Voor De Wever was het een koud kunstje. Eens tegen blazen. Zacht gekookt eitje. Uitgeteld nog voor de strijd begon.


Volgde de andere helft van het kartel, de socialisten van Tom Meeuws, ex-De Lijn. Die durfde ook wat De Wever in verkiezingstijd durft. Een strategische schop toedienen. Slecht is het Meeuws bekomen. Nog voor zijn politieke carrière begon, zat ze er al op. Of hij zich daar nog van kan herstellen? Zal hij de helft houden van de 28 percent van Patrick Janssens? Ik zou er geen eed op doen.


Zover staan we nu. Alleen Kris Peeters blijft over van alle kanshebbers op de burgemeestersjerp. De liberalen van Philippe De Backer doen hun best. Maar voor hen komt het belangrijkste na 14 oktober. Op de wagen springen die het meest kans maakt om te besturen.


Het VB is een luis in de pels van de N-VA en de burgemeester, maar wel één die de burgemeester een paar zetels kan afhandig maken. En zoals zes jaar geleden is het moeilijk in te schatten waar de PVDA zal terecht komen.


Blijft dus de nieuwe Antwerpenaar Kris Peeters. Burgemeester De Wever bestrijdt hem op alle terreinen. Dan denk je dat Peeters nu wel alles zal gehad hebben, dan volgt er nog een nieuwe klap, in Brussel, in de stad, het lijkt niet uit te maken. Een man die vrouwen geen hand wil geven. Drie kilo heroïne. Drie agenten die komen aanbellen om half twaalf 's nachts. Een plechtige belofte aan de Arco-aandeelhouders die de vice-premier niet kan houden. Het is om er compassie mee te krijgen.


Wat moet de Antwerpenaar daar nu van denken? We staan op dertig dagen van verkiezingen, waar Antwerpen opnieuw alles zal domineren. Maar hebt u al ergens gehoord wat die Antwerpenaar de volgende zes jaar zal mogen verwachten van haar/zijn stadsbestuur. Daar lijken de politici niet wakker van te liggen. De kiezer wel?