Drugzaak met computerhackers uitgesteld voor extra onderzoek

De raadkamer heeft de behandeling van de drugzaak 'Ocean's Thirteen', waarbij een bende drie ICT-specialisten had ingeschakeld om de netwerken van Antwerpse havenbedrijven te hacken, voor onbepaalde tijd uitgesteld. De zaak moest gisteren normaal doorverwezen worden naar de correctionele rechtbank, maar één van de advocaten vroeg om bijkomend onderzoek.


De hacking was in 2012 aan het licht gekomen, nadat werknemers van rederij MSC geklaagd hadden over te trage computers. Er zijn in de kantoren keyloggers aangetroffen, die elke aanslag op een toetsenbord registreren, en 'PWN-plugs', waarmee het netwerkverkeer werd afgetapt.


ICT-specialisten Davy V. (39), Filip M. (38) en Vence V. (34), die achter de hacking zaten, waren door een crimineel netwerk onder leiding van de Nederlandse drugtrafikanten Orhan A. en Ahmet O. ingeschakeld. Zij wilden toegang tot de netwerken om pincodes van containers te kunnen onderscheppen. Ze stuurden vervolgens hun chauffeurs naar de haven om met de pincodes de containers op te halen, waarin drugs verstopt zaten.


Van 2011 tot 2013 zijn zestien containers met drugs opgehaald. De organisatie zou minstens 2 ton cocaïne en 1 ton heroïne het land hebben binnengesmokkeld.


Het parket vraagt voor twintig verdachten de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank. (BJS)