Drugsbaron leeft hier van uitkering,
maar bezit zeven eigendommen in Marokko

Eén van de cafés op de Turnhoutsebaan in Borgerhout van waaruit de familie D. cocaïne verkocht
Patrick Lefelon Eén van de cafés op de Turnhoutsebaan in Borgerhout van waaruit de familie D. cocaïne verkocht
De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft vandaag drugsbaron Abdelhakime D.  (61) uit Antwerpen aangehouden. Zijn familie wordt ervan verdacht sinds 2016 cocaïne te dealen vanuit vier cafés op de Turnhoutsebaan. Twee familieleden van 59 en 31 jaar werden midden december opgepakt en hun cafés werden gesloten. De familie leeft in België van werkloosheids- of invaliditeitsuitkeringen.  In Marokko bezitten zij appartementen, gronden en huizen. Zeven eigendommen zijn door het Belgische gerecht in beslag genomen. 

Het onderzoek naar handel en bezit van cocaïne loopt al sinds 2016 en het dossier werd opgebouwd via taps en observaties. Dat resulteerde in 12 simultane huiszoekingen op 17 december 2018. Daarbij werden 6 mensen opgepakt, bij de huiszoekingen werden ook drugs gevonden en zijn uiteindelijk vier cafés verzegeld.

2,2 miljoen euro aan fiscus 

De organisatie zou geleid worden door twee broers van 61 en 59 en hun neef van 31. De 59-jarige broer en de 31-jarige neef werden in december gearresteerd. De echte leider, de 61-jarige Abdelhakime D., was net voor de huiszoekingen gevlucht naar Marokko en een tijd later naar Nederland getrokken. Daar kon hij gearresteerd worden, hij werd ook uitgeleverd. De onderzoeksrechter heeft de zestiger vandaag aangehouden en vrijdag buigt de raadkamer zich over de aanhouding.

Abdelhakime D. werd in 2004 al eens veroordeeld voor cocaïnehandel. Hij moet de Belgische staat nog 2,2 miljoen euro aan verbeurd crimineel vermogen terugbetalen. 

Marokko

De illegale winsten die de organisatie verwezenlijkt door de illegale drugshandel en de mensenhandel, worden stelselmatig doorgesluisd naar Marokko.

De 48-jarige zus van de twee broers heeft in Marokko de touwtjes in handen en staat in voor de beheer van een patrimonium. Het gaat om huizen, appartementen en gronden in Al Hoceima, Imzouren en Fez. Tijdens een rogatoire commissie zijn er eerder dit jaar beslag gelegd op 7 onroerende goederen.

De verdachten hebben verder geld geïnvesteerd in de legale economie. Zo is er sprake van een taxibedrijf in Eindhoven, een bakkerij in Marokko en een firma dat zich in Nederland zogezegd bezig houdt met mantelzorg. In realiteit strijkt de organisatie daarvan alleen de subsidies op.

In ons land leven de hoofdbeklaagden van een werkloosheids- of een invaliditeitsuitkering. Het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter loopt verder.
74 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • godelieve rigo

  Hopelijk met een andere minister van justitie met de huidige komt het er nooit van.

 • Fred Valk

  Het is duidelijk dat men met een tweede nationaliteit van twee walletjes kan eten en zelfs strafbare feiten plegen die door de bescherming in het land van origine niet aan het licht komen. Wie heeft zich hier verzet tegen de onderzoekers die in Marokko op pad gingen om eigenaars van panden op te sporen die hier leven op kosten van de sociale zekerheid?

 • Leopold Vanhoof

  Toch niet zo moeilijk om zoveel eigendommen te hebben in eigen land als je hier geholpen wordt door allerlei officiële instanties en je niets wordt in de weg gelegd. Zo wordt 'n Belg nooit opgevangen. Hij hoort links en rechts wat en moet zelf initiatieven nemen of hij krijgt niets. Hem wordt het niet aangeboden.

 • Danny Govaerts

  Zware straf uit laten zitten ,nadien vragen of Nederland hun nog voor fikten van frauwde wil. Zo niet het land uit zetten . Maar al beginnen met al die gene die niet de gevangenis in moeten en toch van het systeem hebben geprofiteerd naar Marokko uit te wijzen.! Een voorbeeld mag hier wel gesteld worden. Trouwens niet krimoinele Marokkanen ook doorlichten voor eigendom in Marokko brengt op. Ken er zelf verschillende..

 • LEO DANEELS

  Wie rijden er in de nieuwste wagens vandaag ? En vooral wanneer ? Het valt echt wel op hoor !