Drones moeten voor meer veiligheid zorgen

De stad Antwerpen, de politie en de brandweer stappen in een Europees proefproject dat gaat testen hoe drones kunnen worden ingezet op het vlak van veiligheid. De leiding van het project is in handen van Airbus.

Antwerpen verkeert in goed gezelschap: eerder sloten ook Gent, Brussel, Genève en Hamburg zich aan. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) verwacht volgend jaar al de eerste zichtbare toepassingen van het project. "Via drones kunnen we op een festival sneller problemen in beeld krijgen. De brandweer kan met warmtebeelden beter inschatten welke vuurhaard prioritair moet worden geblust. Bij verkeersongevallen helpt een drone omleidingen efficiënter te organiseren."


Volgens adjunct-korpschef Glenn Verspeet zijn drones een mooie aanvulling op het cameranetwerk in de Antwerpse straten. De informatie kan de politieteams beter voorbereiden op een opdracht.Vandaag zijn er nog flink wat wettelijke en technologische beperkingen op het gebruik van drones. Ze moeten in het gezichtsveld van de 'piloot' blijven en dat is in een stad geen voordeel. Het proefproject moet zich uiteraard aan het wettelijk kader houden. (PHT)