Dolle chauffeur blijkt gevangene

ENKELBAND DOORGEKNIPT EN GEVLUCHT NAAR NEDERLAND

De Jaguar met Nederlandse nummerplaat werd in de Rodestraat klemgereden.
Foto De Roeck De Jaguar met Nederlandse nummerplaat werd in de Rodestraat klemgereden.
De man die vorige week dinsdag na een spectaculaire achtervolging werd klemgereden in de Antwerpse studentenbuurt, blijkt een ontsnapte gevangene te zijn. De man had zijn enkelband doorgeknipt en was naar Nederland gevlucht. Daar pikte hij een Jaguar en kwam dan in een dolle rit met tien politiewagens achter zich terug naar Antwerpen.

De 30-jarige automobilist, een Antwerpenaar van Marokkaanse afkomst, heeft vorige dinsdag de boel nogal op stelten gezet in de Antwerpse binnenstad toen hij met een gestolen Jaguar door het Schipperskwartier en aansluitend door de studentenwijk scheurde. De politie reed hem uiteindelijk in de Rodestraat klem. De verdachte werd volgens het parket aangehouden op verdenking van gewapende weerspannigheid. Hij had namelijk zijn auto als wapen gebruikt tegen de politie, die hem al vanaf de grensovergang in Meer op de E19 had achtervolgd.


De federale wegpolitie had de achtervolging op de gestolen Jaguar ingezet na een tip van de Nederlandse collega's. De man probeerde de politie los te rijden door een rondje door Sint-Job-in-'t Goor te rijden, maar reed dan toch weer de snelweg op richting Antwerpen. Zo kwam hij via de Groenendaallaan en de Noorderlaan in het centrum terecht.

Wijkagent

Nu blijkt dat de Antwerpenaar onlangs was vrijgelaten met een enkelband. Dat wordt ons uit drie betrouwbare bronnen bevestigd.


De man verbleef in Wilrijk, maar daar kreeg hij ruzie met zijn buren. Een wijkagent kwam tussenbeide. Hij signaleerde aan andere politiediensten en aan het parket dat een gevangene met enkelband overlast had veroorzaakt, maar daar werd blijkbaar geen gevolg aan gegeven. "Had men toen onmiddellijk ingegrepen, dan was die spectaculaire achtervolging nooit gebeurd", reageren enkele agenten.


Lokale en federale politie verwijzen voor alle commentaar naar het parket. "In overleg met de onderzoeksrechter kan ik u enkel meedelen dat de verdachte is gearresteerd voor gewapende weerspannigheid", zegt woordvoerster Sylvie Van Baeden van het Antwerpse parket.

Alloo

Bij de achtervolging op de gestolen Jaguar vorige dinsdag zijn twee politiewagens op elkaar gebotst aan het kruispunt van de Brouwersvliet met het Falconplein.


Bij de achtervolging waren tien auto's betrokken. In een van de wagens van de federale wegpolitie zaten ook tv-maker Luk Alloo en zijn cameraploeg voor opnames van het programma 'Alloo bij de wegpolitie'.