Dokwerkers nachtshift nemen afscheid van 't Kot

Lefelon
Meer en meer havenarbeiders melden zich nog enkel via hun iPad Mini aan voor werk. Dinsdag werden in 't Kot op het Eilandje voor de laatste keer dokwerkers voor de nachtploeg aangeworven. 't Kot blijft nog open voor de arbeiders die de dag- of de namiddagshift doen. Maar ook die groepen stappen stilaan over op de iPad.

De fysieke aanmelding in 't Kot, aan Kempisch Dok-Westkaai, is een traditie sedert 1939. De digitale aanmelding is een virtuele kopie van 't Kot. Je kunt meteen zien welke jobs er zijn en wat er van je wordt verwacht. Eerst stapte de ochtendshift in het nieuwe systeem, vanaf vandaag volgt de nachtploeg. "Voorlopig blijft 't Kot open, het zal nog een hele tijd een ontmoetingsplek zijn", zegt vakbondssecretaris Marc Loridan (BTB-ABVV). "De twee resterende shiften - dag en namiddag - zullen geleidelijk naar een digitale aanmelding overschakelen."


Intussen is er zoveel werk in de haven dat dagelijks nog slechts zowat 250 van de 3.600 'losse' havenarbeiders zich moeten aanmelden. De rest wordt doorbesteld. "In 2018 hebben we 700 nieuwe havenarbeiders nodig", zegt Yann Pauwels van werkgeverscentrale Cepa. "Dat zijn ongeziene niveaus sedert 2005. Ons opleidingscentrum draait op volle toeren. Chauffeurs voor straddle carriers (containerliften, red.) volgen zelfs 's nachts les op de simulator." (PHT/PLA)