Dit verdienen onze politici

SCHEPEN KOEN KENNIS (N-VA) IS MANDATENKAMPIOEN MET 17 STUKS

Koen Kennis.
Photo News Koen Kennis.
Schepen van Financiën Koen Kennis (50) is met 17 bezoldigde mandaten de onbetwiste kampioen in onze Antwerpse regio. Daarnaast bekleedt hij nog 23 niet-vergoede mandaten. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) is wel de best verdienende politicus, hoewel hij slechts vier bezoldigde mandaten heeft. Zijn inkomen evenaart dat van een federaal minister.

Koen Kennis is de schepen met de zwaarste portefeuille van het Antwerps college. Maandag al speelde hij open kaart over wat hij jaarlijks verdient: 182.659 euro bruto, in het inkomstenjaar 2015. Uit zijn schepenambt haalt hij net geen 100.000 euro bruto. De rest is de optelling van 16 andere mandaten. Die hebben veelal te maken met energie, mobiliteit en economie. Het best betaalde mandaat is dat van voorzitter van Intermixt, een stichting in de aardgas- en elektriciteitssector: 22.000 euro per jaar plus 3.500 euro onkosten. Maandelijks houdt Kennis 7.237 euro netto in zijn hand over.

Fons Duchateau.
BELGA Fons Duchateau.

Intercommunales

"Veel van mijn mandaten hangen rechtstreeks samen met mijn schepenambt. Stel dat de stad niet in die intercommunales zou zetelen. Terwijl ik bijvoorbeeld de fusie van Eandis met het Chinese staatsbedrijf State Grid in het belang van de Antwerpenaar heb kunnen afblazen. Wil je het fenomeen van intercommunales vereenvoudigen, doe je dat best van binnenuit."


Bart De Wever kan als parlementslid niet in een intercommunale zetelen. De Antwerpse sjerp levert hem ruim 132.000 euro bruto per jaar op. Door het loonplafond - indien je naast parlementair ook schepen of burgemeester bent, kun je nooit meer dan 1,5 keer je parlementaire wedde trekken - verdient hij geen cent extra aan zijn mandaat in de federale kamer.

Bart De Wever.
Photo News Bart De Wever.

Voorzitter

Maar hij is ook N-VA-voorzitter. Hoeveel levert dat op? De Wever met een kwinkslag: "All-in verdien ik evenveel als een federaal minister (circa 223.000 euro bruto per jaar, wat neerkomt op zowat 10.500 euro netto per maand, red.). Maar als de krant me dat vraagt, zou ik als abonnee willen dat jullie consequent zijn. Gaan jullie publiceren hoeveel de bestuurders, het management en de hoofdredactie verdienen?", zegt De Wever.


OCMW-voorzitter én schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA) heeft zeven betaalde mandaten. Ook bij hem hangen die functies meestal samen met zijn politieke job. Als voorzitter van het ZiekenhuisNetwerk Antwerpen (ZNA) strijkt hij een jaarlijks forfait op van 18.000 euro bruto. "Als ik alles optel, blijf ik onder 5.000 euro netto per maand."

Advocaat

Schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) is de anti-mandatenkampioen: hij heeft veel mandaten, maar enkel zijn schepenambt levert hem geld op.


Hoe zit het in de gemeenten in de rand? Kapels schepen van Financiën Luc Janssens (Open Vld) springt er wat bovenuit met twaalf bezoldigde mandaten. "Maar een aantal zijn gelieerd met mijn privépraktijk als advocaat. Op gemeentelijk vlak gaat het vooral om inkomsten uit IMEA, Eandis en Intermixt." Bovenop zijn jaarwedde van 49.327 euro bruto levert dat hem naar schatting 4.500 euro bruto op.


Mortsels burgemeester Erik Broeckx (N-VA) heeft vijf betaalde mandaten. Als burgemeester verdient hij ruim 82.000 euro bruto per jaar. Daarnaast bekleedt hij vooral functies bij intercommunale IGEAN. De zitpenningen leveren hem jaarlijks een kleine 10.000 euro bruto op. Paul Valkeniers (Open Vld), schepen in Schoten, verdient met dat ambt evenveel als Luc Janssens. Als bestuurder van IKA (Investeringsintercommunale voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse) trekt hij 1.000 à 1.200 euro bruto per jaar.


Voor de goede orde: elke politicus moet ook afdragen aan zijn partij. En elke partij hanteert daarvoor andere regels.