Dit schooljaar al 150 Antwerpse jongeren in NAFT-traject tegen schooluitval

Onderwijsschepen Jinnih Beels.
BELGA Onderwijsschepen Jinnih Beels.
Sinds de start van het schooljaar zijn in Antwerpen al 150 zogenaamde NAFT-trajecten opgestart voor jongeren die om uiteenlopende redenen het onderwijs dreigen te verlaten. Dat heeft schepen van Onderwijs Jinnih Beels (sp.a) bekendgemaakt. 

Een op de vijf Antwerpse jongeren haalt geen diploma secundair onderwijs. Voor jongeren die wegens pedagogische, juridische, sociale of persoonlijke redenen het onderwijs dreigen te verlaten, worden er daarom zogenaamde NAFT-trajecten (NAFT staat voor naadloos flexibel traject, red.) opgestart.  De jongeren worden op maat begeleid en er wordt gewerkt aan hun motivatie om naar school te gaan, terwijl de scholen ook de nodige ademruimte krijgen om vervolgens weer met de jongeren aan de slag te gaan. 

“Nog te vaak wordt overgegaan tot uitsluiting of schorsing van jongeren, terwijl dit vaak, mits goede begeleiding op of buiten de school, voorkomen kan worden”, zegt onderwijsschepen Jinnih Beels (sp.a).

Een leerling kan toegang krijgen tot een NAFT via het CLB en mits akkoord van de school. Vlaanderen subsidieert de uitvoerders van de trajecten. In Antwerpen zijn dat de vzw’s Arktos, Elegast, Emino en Profo. De stad ondersteunt het project mee door middel van een centraal meldpunt voor risicojongeren, waar men de expertise heeft om door te verwijzen naar het meest geschikte traject. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.