Dierenactivisten van Animal Resistance slaan opnieuw toe: 14 vastgeketende actievoerders versmarkt Cru bestuurlijk aangehouden

De politie haalt de actievoerders weg.
Marc De Roeck. De politie haalt de actievoerders weg.
De strijd van de activisten van Animal Resistance tegen foie gras verlegde zich zondagnamiddag naar de Groenplaats in Antwerpen. Veertien leden van de groep ketenden zich vast aan de vleestoog in versmarkt Cru. Hun eis: de winkel moet onmiddellijk stoppen met de verkoop van foie gras. De politie hield uiteindelijk de veertien vastgeketende actievoerders bestuurlijk aan. Een aantal van hen moest naar een opgevorderde bus van De Lijn worden gesleept.

Animal Resistance leek zijn actie goed te hebben getimed. De Antwerpse politie had namelijk de handen vol met de topmatch Antwerp-Club Brugge op de Bosuil. De dierenactivisten zakten met een man of tachtig af naar de Groenplaats. Veertien onder hen slaagde erin om zich vast te ketenen in supermarkt Cru. Daar lag zondag geen foie gras in de toog, maar je kan het er wel bestellen. “Er wordt nog steeds onvoldoende aandacht besteed aan het probleem. Het leed van de dwangmatig gevoederde dieren is ongehoord”, zo stelt Animal Resistance. 

Nadat een aantal agenten aan de supermarkt was gearriveerd, verlieten de niet-geketende actievoerders de winkel om buiten hun protest verder te zetten. Binnen bleef het dan nog een tijd rustig. Tot de politie het welletjes vond en er de kniptang bijhaalde. “We hebben de veertien actievoerders losgemaakt en onder politiebegeleiding naar ons kantoor op de Noorderlaan gebracht, verder verliep de actie rustig”, aldus politiewoordvoerder Wouter Bruyns. Veel indruk maakte de demonstratie overigens niet op de shoppers. Ze bleven onder meer leverpâté kopen van de West-Vlaamse boerderij die ook de foie gras levert.

“Meteen stoppen”

Tachtig activisten van Animal Resistance bezetten zaterdag ook al de Bekegemse boerderij Foie Gras bij Ichtegem in West-Vlaanderen. “We willen dat de laatste foie gras-boerderij van Vlaanderen onmiddellijk sluit, en niet pas eind 2023”, zegt woordvoerder Glenn Lemmens. “Zo kunnen we 400.000 eenden redden.”

“En zo lang er aanbod is in winkels, zullen de mensen ook foie gras blijven kopen”, is de redenering van Animal Resistance. Vandaar de beslissing om versmarkt Cru aan te pakken.

Zo'n vijftien actievoerders ketenden zichzelf vast in de winkel.
Marc De Roeck Zo'n vijftien actievoerders ketenden zichzelf vast in de winkel.
Actievoerders toonden beelden van de kwekerij.
Marc De Roeck Actievoerders toonden beelden van de kwekerij.
De actievoerders ketenden zich vast in de winkelen. Ze protesteren tegen de productie van ganzenlever.
RV/Jan Aelberts De actievoerders ketenden zich vast in de winkelen. Ze protesteren tegen de productie van ganzenlever.13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • WALTER WIELANDT

  Zoveel eenden (ganzen) mishandelen voor luxevreet,,,schandalig !!!Met de kindjes eendjes voeren in het park maar laat hen eens zien wat ze in die boerderij daar met die lieve eendjes doen !!!!!!!

 • goethals michel goethals

  plak ze aan elkaar met super glu.......ze zijn direct weg Vlees eten doe ik allang niet meer....maar er is vrijheid van eten.....anderen hoeven niet te beslissen op wat men eet of niet......met mijn pensioen op +70 kan ik dit niet meer betalen......ik eet alleen brood en water.....en soms aardappelen op stoom.! ! ! ! maar klagen zal in nooit....er zijn anderen die zich moeten schamen over de situatie

 • louis meuleman

  Louis Meuleman De uitbaters moesten een schade claim indienen wegens inkomsten verlies , nu word er overal betoogd tegen alles maar niemand brengt degelijke oplossingen de meeste doen mee om vernielingen aan te brengen en te plunderen

 • David De Geyter

  Hmm, lekker foie gras!

 • Peter Janssens

  Wat een triestige bende zeg. En dan bedoel ik niet het feit dat ze opkomen voor hun mening, maar de mensen zelf. Binnenkort gaan ze mekaar feliciteren met een geslaagde actie, voor de mensen die niet in de groep zitten is het maar een zielig hoopje mensen.