Diamantsector kruipt beetje uit diep dal

Ari Epstein.
Foto Donald Woodrow Ari Epstein.
De Antwerpse diamant heeft een behoorlijk 2016 op de tabellen gezet. De hoeveelheid verhandelde stenen steeg met 5 procent tegenover het dramatisch zwakke 2015. De totale waarde bleef status-quo op 48 miljard dollar (circa 45 miljard euro). Antwerpen is nipt het grootste diamantcentrum ter wereld, vóór India.

Veertig ton aan diamant, of 202 miljoen karaat: zoveel werd er vorig jaar in Antwerpen verhandeld. Ruwe diamant zorgde met een in- en uitvoer van 191 miljoen karaat voor het leeuwendeel van de omzet. Het is dé levenslijn voor Antwerpen. Van elke zes ongeslepen stenen in de wereld passeren er vijf via de metropool.


Ari Epstein, directeur Antwerp World Diamond Centre: "Wat we verliezen aan geslepen, wordt rechtgetrokken door de ruwe diamant. De import groeide met 7 procent in karaat en 9 procent in dollars. Bij de export was dat respectievelijk 5 en 11 procent. De handel in geslepen diamant kromp met 7 tot 10 procent voor volume en waarde. Die daling is een wereldwijd fenomeen."


Een succesverhaal zijn de Antwerpse veilingen ('tenders' in het jargon, red.) voor ruwe diamant. Daarvan waren er vorig jaar al 86, negen meer dan in 2015.


Epstein is optimistisch voor 2017. "In Canada en Lesotho zijn nieuwe mijnen gestart met hun productie. Zij zullen via Antwerpen 7 miljoen karaat extra op de markt brengen. Wat de effecten zullen zijn van het beleid van Donald Trump? We denken dat de VS de grootste afnemer van geslepen diamant zal blijven (de VS produceert zelf geen diamant, red.)."


Toch blijven er donkere wolken boven de handel hangen. De klap van 18 procent omzetdaling in 2015 blijft hangen. Heel wat diamantairs konden na het opdoeken van de Antwerpse Diamantbank geen zichtrekening meer openen. "De financiering van de handelaars blijft problematisch. De gevonden oplossingen volstaan niet voor de lange termijn", zegt Epstein


In 2016 waren er 22 faillissementen, tenover 77 in 2015. Er zijn circa 1.700 diamantbedrijven met in totaal 6.600 werknemers. (PHT)