Diamantbedrijf Eurostar Diamond is failliet: ooit grootste in de sector, vandaag schuldenput van half miljard euro

De diamantwijk in Antwerpen is een grote naam kwijt: Eurostar Diamond Traders is vandaag failliet verklaard.
dirk laenen De diamantwijk in Antwerpen is een grote naam kwijt: Eurostar Diamond Traders is vandaag failliet verklaard.
Het zat er al weken aan te komen, maar nu is het doek definitief gevallen voor diamantbedrijf Eurostar Diamond Traders (EDT). De Antwerpse ondernemingsrechtbank sprak donderdag het faillissement uit. Er is sprake van een schuldenput van een half miljard euro. Twintig werknemers verliezen hun baan.

Eurostar was in een recent verleden de grootste diamanthandelaar van het land. In 2014 haalde het bedrijf een omzet van circa 2,5 miljard euro. Daarna ging het bergaf. Insiders wezen er eerder deze maand al op dat wanbeleid en té overdreven ambities Eurostar naar de afgrond hebben geduwd. De banken gaan daarin niet vrijuit: in goede tijden hebben ze de diamantsector gul gefinancierd. Na de financiële crisis in 2008 sloeg de slinger naar de andere kant. Eurostar haalde zelf aan dat de dalende vraag naar diamant, de hoge prijzen voor ruwe diamant en het stopzetten van bankkredieten voor een onhoudbare negatieve spiraal zorgde.

In marketing was het bedrijf dat Kaushik Mehta in 1978 oprichtte, zijn tijd vooruit. Zo schitterde steractrice Nicole Kidman op het Filmfestival van Berlijn met de Blue Flame-diamanten van Eurostar. Die werden ontworpen door twee Antwerpse slijpers: Bernard Van Pul en Koen Van Ishoven.

Het faillissement is mee bepleit door de voorlopige bewindvoerders. Een gerechtelijke reorganisatie werd begin maart door het Antwerpse hof van beroep afgewezen.

Nicole Kidman was een van de grote namen in de filmwereld die de diamantcreaties van Eurostar droegen.
BELGAIMAGE Nicole Kidman was een van de grote namen in de filmwereld die de diamantcreaties van Eurostar droegen.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.