Diabetespatiënt Maartje fietst 1.700 kilometer naar Barcelona: “Soms gejankt, maar ben blijven trappen”

Maartje Roskams tijdens haar rit naar Barcelona
RV Maartje Roskams tijdens haar rit naar Barcelona
Een wielerklassieker is het nog niet, Wommelgem-Barcelona, maar voor Maartje Roskams was het de rit van haar leven. De 22-jarige ondervoorzitter van Jong & Diabeet reed de 1.700 kilometer ondanks haar ziekte. “Ik ben te diep gegaan, ja. Maar ga er soms maar even - verantwoord - over. Lééf. Dat heb ik onderweg geleerd.”

“Ik ben niet één keer lek gereden”, vertelt Maartje vanuit de Catalaanse hoofdstad. “Een goede engelbewaarder, of meer dan één. Ik ben onderweg twee keer gevallen, liep een kleine whiplash en wat schaafwonden op. That’s it. De uitdaging zat vooral in mijn diabetes. Ik ben heel erg diep gegaan, heb soms een halve dag gejankt omdat mijn lichaam echt niet meer wilde, maar ik ben blijven trappen.”

Met resultaat. Na drie weken zag Maartje eindelijk de torens van de Sagrade Familia. De laatste dagen werd ze overstelpt met berichten, felicitaties en schouderklopjes. “En toch voél ik het nog niet helemaal”, zegt ze. “Het moet nog bezinken dat dit niet zomaar wat fietsen was. Ik weet dat het niet gelukt was zonder de goede vrienden die me gevolgd en opgepept hebben. Na de eerste vijf dagen dacht ik: ‘Ik stop hiermee. Dit is niet realistisch. Mijn lichaam is op.’ Als je dan niemand hebt die je erdoor sleurt, ben je verloren. De laatste dagen kreeg ik opnieuw een zware klop. Ik moest het na twaalf dagen doen zonder mijn beste vriendin en vaste volgwagen en dat maakte me bang. Ook fysiek was het loodzwaar, ik ben soms té diep gegaan.”

Diabetes even negeren

En 1.700 kilometer fietsen is voor een beetje liefhebber al een uitdaging. Al helemaal als je daar diabetes bij optelt. “Ik heb geleerd mijn diabetes af en toe even te negeren en niet elke seconde aan mijn bloedwaarden te denken. Als ik iets voor mezelf meeneem uit Barcelona, dan is het die les. Ga er soms maar even - verantwoord - over. En lééf.”

Ondertussen maakte Maartje ook indruk op de locals. Vanavond ontmoet ze de Catalaanse Minister van Volksgezondheid voor de nodige felicitaties en een babbel. “Het is hier prachtig, maar vrijdag ben ik terug in België en daar kijk ik ontzettend hard naar uit. Ik heb mijn warm nest daar gemist.”

Met de rit wilde Maartje als ondervoorzitter van Jong & Diabeet haar ziekte, waar nog altijd veel misverstanden over bestaan, onder de aandacht brengen. Wie meer informatie wilt, kan terecht op de Facebookpagina van Jong en Diabeet.

Maartje bereikt de Spaanse grens.
RV Maartje bereikt de Spaanse grens.
Onderweg naar Barcelona even verkoeling zoeken.
RV Onderweg naar Barcelona even verkoeling zoeken.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.