Deurne heeft gezelligste buren

DISTRICT IS MET 52 STRATEN KOPLOPER OP BURENDAG

Paul Lermytte, een van de drijvende krachten achter burendag in Deurne, hangt een attentie aan de deur van buurtbewoners.
Laenen Paul Lermytte, een van de drijvende krachten achter burendag in Deurne, hangt een attentie aan de deur van buurtbewoners.
Maar liefst 290 straten doen vandaag mee aan de grote burendag. Vooral in Deurne kent het evenement veel navolging met 52 straten op kop. Linkeroever hinkt als laatste met maar vijf deelnemende straten, maar de bewoners daar vinden het toch een gezellige buurt. "Wij hebben daar geen burendag voor nodig", lacht Lieve Dubois.

De burendag is een evenement dat werd gestart door Antwerpen Aan 't Woord en ondertussen is overgenomen door Opsinjoren van de stad Antwerpen.


"Burendag moet een event zijn dat eigenlijk iedere dag georganiseerd kan worden, dit is geen buurtfeest maar gewoon een gezellig samenzijn met de buren. Het zou moeten uitgroeien tot de mogelijkheid om elke zomerdag buiten te kunnen zitten met je buren", vertelt Paul Lermytte, vrijwilliger van het eerste uur. Paul is een van de drijvende krachten achter burendag in zijn wijk en in heel Deurne. "Ik fiets geregeld door het district en leuke zaken trekken mijn aandacht, zie ik een leuke poster of iets dergelijks aan het raam, dan bel ik daar aan met de vraag of ze niet willen mee doen met burendag. Soms vang ik bot, maar dan vraag ik of er niemand anders in de straat is en vaak is dat ook zo. Het is nog nooit gebeurd dat een straat pertinent weigert", klinkt het.

Christina Janssens doet al acht jaar mee met de burendag.
Laenen Christina Janssens doet al acht jaar mee met de burendag.

Blinde vlekken

Om de blinde vlekken in Antwerpen weg te werken zijn vrijwilligers van Opsinjoren ook bezig geweest met een campagne in de buurten. Vijftig extra straten schreven zich in voor vandaag. Opvallend: Linkeroever blijft voorlopig zo'n blinde vlek, al vinden de bewoners zelf dat hun buurt heel gezellig is. "Wij zijn goed bevriend met de vier huizen rondom ons. Op Nieuwjaar wordt er ook wel een een drink georganiseerd en dan is dat supergezellig. Had ik het vroeger geweten, dan had ik waarschijnlijk wel willen deelnemen aan burendag. Er worden hier zoveel initiatieven genomen, onder andere aan het Chicagoblok, en ook daar ga ik geregeld met mijn kinderen naar toe", vertelt An Timmermans.

Lieve Dubois woont op Linkeroever, waar slechts vijf straten meedoen. "Wij hebben geen burendag nodig", lacht ze.
Laenen Lieve Dubois woont op Linkeroever, waar slechts vijf straten meedoen. "Wij hebben geen burendag nodig", lacht ze.

Te druk

Lieve Dubois, die aan het stationsplein woont, vindt het wel jammer dat er geen burendag meer is. "Ik heb het zelf als vrijwilliger een paar keer georganiseerd, maar wegens rugklachten kan ik het nu niet meer. Ik blijf wel in nauw contact met mijn buren hoor, daar hebben wij geen burendag voor nodig", lacht ze. Voor Walter Copers is het geen goed idee. "Op de Blancefloerlaan is het gewoon te druk, daar kan je dat niet organiseren. Ik heb wel een beetje contact met de buurt, maar niet veel. Ik ga liever petanquen en daar zijn ook buurtbewoners bij, aan een burendag zou ik niet deelnemen."


In Deurne leeft de burendag duidelijk een pak meer. Met vlaggen en posters staat overal duidelijk aangegeven waar iedereen vanavond om 18 uur welkom is. Zo onder andere bij Christina Janssens en Walter Nuytemans. "Wij doen het zeker al acht jaar. We kijken er echt naar uit en leven er zelfs naar toe", vertelt Christina. De sociale controle in de buurt wordt zo ook stevig verhoogd. "Zo leren we elkaar beter kennen, bij nieuwe buren ga ik ook altijd even bellen om te zeggen dat onze deur altijd open staat als ze iets nodig hebben. En als ik merk dat ik iemand al lang niet meer gezien heb, ga ik eens bellen om te kijken of er niets scheelt. Wij vinden het belangrijk dat onze burenband sterk is."

John Crabbe en Els Driest
Laenen John Crabbe en Els Driest

Babbelbox

In Merksem kunnen buren die toch burendag willen houden, maar niet in een burendagstraat wonen, terecht in koffiebar Zulma. Daar zet eigenaar Claus Jacobs de deuren open met een echte babbelbox. Leuke anekdotes over en uit Merksem zijn dus welkom vanaf 18 uur in Zulma op de Bredabaan.


Ook vandaag nog kunnen buren zich aansluiten bij burendag via www.opsinjoren.be

An Timmermans en Ines Cabello Gonzalez
Laenen An Timmermans en Ines Cabello Gonzalez
Walter Copers
Laenen Walter Copers