Defensie serveert militairen vervallen voedsel tijdens oefening

De vervaldatum van de noodrantsoenen is al meer dan twee maanden gepasseerd. Toch is dit het eten dat onze militairen tijdens een oefening in Brasschaat geserveerd krijgen.
RV De vervaldatum van de noodrantsoenen is al meer dan twee maanden gepasseerd. Toch is dit het eten dat onze militairen tijdens een oefening in Brasschaat geserveerd krijgen.
Militairen die in de buurt van Brasschaat op oefening zijn, krijgen vervallen voedsel te eten. Dat zegt de militaire vakbond ACMP. “Die noodrantsoenen zijn bijna vier jaar oud”, zegt vakbondsvoorzitter Yves Huwart. “De vervaldatum ligt op 9 januari van dit jaar. Defensie bepaalt nu zelf dat daar nog best zo’n zes maanden bij kunnen. En voilà, het probleem is opgelost. Tot ergernis van onze militairen.”

Dat militairen tijdens een oefening in het veld terugkeren naar de basis spreekt voor zich. Dat ze op een steenworp van het mondaine Brasschaat vervallen noodrantsoensen geserveerd krijgen, is zelfs voor onze soldaten frustrerend. “Het gaat om teams die op oefening zijn om communicatienetwerken in het veld op te zetten”, zegt Huwart. “Ze zijn daar telkens een week en worden daarna afgelost. Door een gebrek aan veldkeukens en koks vallen ze terug op noodrantsoenen. Dat op zich is geen probleem, een militair verwacht niet dat hij in het Hilton gedetacheerd wordt, maar als dat eten nog eens vervallen is, zorgt dat voor wrevel. Of er een risico is voor de gezondheid kunnen we moeilijk inschatten, maar als die noodrantsoenen bijna vier jaar oud zijn - ze werden in juni 2015 aangekocht - stemt dat toch tot nadenken.”

Te weinig koks

“Voor defensie is het eenvoudig”, gaat Huwart verder. “Ze verleggen de vervaldatum met zes maanden en voilà, het probleem is opgelost. Natuurlijk is er een personeelstekort, zijn de budgetten beperkt en is het steeds moeilijker om koks te vinden die voor onze jongens en meisjes in de potten roeren tijdens een veldoefening. Maar op tijd en stond de noodrantsoenen vervangen, kan niet de grootste opgave zijn.”

Volgens defensie is er een verschil tussen de door de producent aangegeven ideale datum en de werkelijke vervaldatum van eten. “Het eten kan nog een tijdje na die datum worden geserveerd als het in de juiste omstandigheden is bewaard”, klinkt het daar. “Dat geldt zeker voor onze noodrantsoenen.”
131 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tony Ameye

  Zijn echt sissies tegenwoordig. Wanneer ik in het leger was hadden wij deze ook.... Vervaldatum bestond niet..... In 1983 was deze flauwekul niet aan de orde, verman jullie...

 • Pol Segers

  Ach is maar een paar weken.Vroeger atten we er die al min 5 jaar over tijd waren van Vandeboeinats waren.Het waren toen snoep sig en bruine chocolade die wit was en conserven.Wat willen ze nu 1 ste klasse meneu.Het worden toch niet allemaal hoog geplaatsten die opgediend moeten worden.En dat noememen ze het leger.Luxe soldaatjes worden ze.De oude garde die het vuil moest oprapen die dienen nog zonder rechten.Plichten dat telde.

 • Danny De Wispelaere

  Wij kregen altijd vervallen one - one paketten, tijdens de opleiding zelfs van 20 jaar oud de chocolade was wit geworden maar voor de rest steeds nog eetbaar dus 4 jaar wat is dat nu ,het zijn concerven betonkoeken en frisdrank die je moet maken door water toe te voegen

 • Hubert Van Herck

  Heb tijdens mijn "kamp" een pakket gekregen dat dateerde van mijn geboortejaar. Verkleumd van de kou en regen, alles binnengeschrokt. En we leven nóg.

 • HENDRIK WECKSELER

  Zelf zullen de hooggeplaatste militairen en de politiekers wel lekker vers eten op onze kosten ja een vervaldatum is minimum houdbaar en kan gerust een paar dagen of een weekje langer gegeten worden maar zeker niet alles en onze militairen moeten nu al in moeilijke omstandigheden werken verouderde materialen minder personeel etc een beetje respect en vers eten is dan wel het minimum