Deel Antwerpse sp.a dreigt op te stappen uit onvrede met startnota De Wever

Antwerps burgemeester Bart De Wever en Jinnih Beels (sp.a) bij de voorstelling van de coalitie.
BELGA Antwerps burgemeester Bart De Wever en Jinnih Beels (sp.a) bij de voorstelling van de coalitie.
De Vlaamse startnota van informateur Bart De Wever zet zijn eigen Bourgondische coalitie in Antwerpen onder spanning. De inhoud ervan valt verkeerd bij een deel van de Antwerpse socialisten, bijvoorbeeld dat er geen nieuwe sociale woningen zouden mogen bijkomen in de stad. Een aantal sp.a-leden dreigen de coalitie op te blazen.

Bij VTM NIEUWS getuigt een anonieme prominente sp.a’er zelfs dat de partij overweegt om uit de Antwerpse coalitie te stappen als de nota wordt doorgezet in het uiteindelijke regeerakkoord. Antwerps fractieleidster Yasmine Kherbache wil dat laatste niet bevestigen, maar stelt wel dat sp.a het regeerakkoord “zal toetsen” aan het Antwerpse bestuursakkoord.

N-VA, sp.a en Open Vld kwamen vorig jaar na de gemeenteraadsverkiezingen overeen dat er sociale woningen zouden bijkomen in Antwerpen. “Het bestuursakkoord is heel duidelijk daarover: de wooncrisis moet worden aangepakt, onder meer door extra sociale woningen - niet alleen renovaties”, stelt Kherbache. “We vragen daarvoor ook meer middelen van Vlaanderen. We rekenen er nu in de eerste plaats op dat alle Antwerpse coalitiepartners dat bestuursakkoord zullen respecteren.”

Volgens de anonieme sp.a-bron buigt de Antwerpse fractie zich volgende week al over de zaak, maar dat klopt volgens Kherbache niet. “De startnota is slechts een informatienota, geen regeerakkoord”, benadrukt ze nogmaals.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mieke Rypens

  Stap er dan uit hè i.p.v. te dreigen! We hebben jullie niet verkozen en ook niet nodig!

 • Jan peeters

  Het is wel duidelijk dat De Wever zich compleet heeft vastgereden zowel politiek als privé, zijn arrogantie en zijn narcisme nekt hem vlugger dan hij dacht, hetzelfde zal gebeuren met Francken, de Vlamingen voelen dat ze er niet beter van worden. Peeters is afgemaakt omdat hij zogezegd niet in Antwerpen woonde. Waarom mag De Wever dan in Lier wonen en wordt daarover niets gezegd? Denkt NVA echt dat wij alles blijven slikken?

 • Patrick Peeters

  Hebben die sossen het nu nog steeds niet begrepen wat de mensen willen? Het is toch niet te schatten!

 • Georget PAPPENS GEORGET

  Laat SPA maar gaan. Willen niets liever en stakingen organiseren. Werk samen met VB , en de rest moet zwijgen. NVA wordt eens volwassen en luister naar de kiezer...

 • Gerard Teeuws

  Liefst van al wil ik nog meer sociale woningen in de steden, niet in de landelijke gemeenten.