Debat over de (on)zin van studentendopen op de Kickoff voor Antwerpse presidia

Henk Deleu
Op woensdag 15 mei verwelkomen de stad Antwerpen, GATE15 en het Antwerps Studentenoverleg alle studentenpresidia voor een gevuld programma, om de clubs goed voorbereid het volgend academiejaar te laten starten. De Kickoff sluit af met een open debat over de zin en onzin van dopen. 

De stad Antwerpen telt momenteel een honderdtal actieve studentenverenigingen waarvan een groot gedeelte doopactiviteiten organiseert op het openbaar domein. Om deze activiteiten in goede banen te leiden wordt sinds 2009 een doopcharter opgemaakt dat enkele jaren later werd uitgebreid met extra afspraken voor studentenfeesten. Dit charter informeert de verenigingen over stedelijke ondersteuning, geeft uitleg over de aanvraagprocedure en een overzicht van de algemene en specifieke voorwaarden die gelden voor studentenfeesten en doopactiviteiten. De doopactiviteiten kunnen in oktober 2019 worden georganiseerd, als de clubs het charter ondertekend hebben. 

Dooprituelen

Na een middagvullend congres met diverse workshops en infosessies, specifiek voor studentenclubs, volgt een debat rond zin en onzin van dooprituelen. Antwerpen kent al meer dan 10 jaar de traditie om samen met studentenvertegenwoordigers een open debat aan te gaan via het platform GATE15. Op de Kickoff voor Antwerpse presidia wordt voor het eerst het debat opengetrokken naar een breed publiek. Iedereen is welkom op het debat: voor- en tegenstanders van dopen, studenten en niet-studenten, leden van clubs en studenten die zich niet aansluiten bij een studentenclub. Het debat is een eerste aanzet tot een open gesprek over een maatschappelijk gevoelig thema.

Het debat vindt plaats op woensdag 15 mei om 19 uur in het Zuiderpershuis.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.