De Wever start discrete contacten met Turken en Koerden

Volgens het kabinet van de burgemeester heeft Bart De Wever (N-VA) gisteren discrete ontmoetingen opgestart met Turken en Koerden. Het samenscholingsverbod en het sluitingsuur voor bepaalde zaken in de Brederodewijk worden voorlopig niet teruggeschroefd.

Het zat er het afgelopen weekend in de Brederodebuurt bovenarms op tussen Turken en Koerden. Vechtpartijen escaleerden volledig. Er vielen verscheidene gewonden, ook bij de politie.


Om het geweld te bezweren, heeft Bart De Wever maandag een lokaal samenscholingsverbod en een sluitingsuur voor bepaalde cafés afgekondigd. De rust is intussen weergekeerd.


De Wever beloofde dat hij een dialoog op gang zou brengen. Gisteren is een eerste stap gezet. "De burgemeester heeft ons beloofd dat hij de Brederodebuurt scherp in de gaten zal houden", zegt Basir Hamarat van de Unie van Europese Turkse democraten. "Hij zal in de Brederodebuurt geen provocaties, zoals de PKK-bus van vrijdag, meer dulden. Ik verwacht geen problemen meer."


De Koerdische gemeenschapsorganisatie Nav Bel kreeg ook een uitnodiging voor een gesprek, maar volgens de woordvoerder die wij gisteren hebben gesproken, was er nog geen ontmoeting met Bart De Wever. "Wellicht ontmoeten we de burgemeester op een later tijdstip", zei de Koerdische woordvoerder.


De Wever houdt een positief gevoel over aan de gesprekken die hij gisteren voerde. "De basiswaarden van respectvol samenleven werden door iedereen onderschreven. Ik noteerde eveneens de unanieme steun voor onze veiligheidsdiensten, die de orde en rust bewaren in onze straten en wijken."


De maatregelen in de Brederodebuurt wil De Wever voorlopig niet terugschroeven. "Enkel zo heeft de wijkpolitie de mogelijkheid om de rust door aanspreekbaarheid en bemiddeling verder te bewaren", besluit hij. (BJS)