De Wever reageert op gearresteerde jongeren die winkels wilden plunderen: “Ouders dragen ook verantwoordelijkheid”

BELGA
Burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft zondagvoormiddag gereageerd op de jonge amokmakers die vrijdag en zaterdag het winkelcentrum van zijn stad wilden terroriseren. Vrijdag werden zeventien jongeren preventief gearresteerd, zaterdag was er extra waakzaamheid bij de politie maar bleef het rustig. “De jongeren die opgepakt werden, zullen nauwgezet opgevolgd worden.”

De lokale politie kon vrijdag verontrustende berichten onderscheppen die onder jongeren circuleerden via het sociale medium Snapchat. Uit de berichten bleek dat de jongeren wilden samentroepen in het stadscentrum om winkels te plunderen en amok te maken. De aanstoker van de actie, een zestienjarige, werd vrijdagmiddag al gearresteerd. Hij zal zich bij de jeugdrechter moeten verantwoorden voor poging inbraak en vereniging van misdadigers.

Dankzij inzet van de mobiele eenheid van de politie, het hondenteam, interventieteams en bijstand van de federale politie werden vrijdagavond zestien andere jongeren tussen twaalf en negentien jaar gearresteerd vooraleer ze tot actie konden overgaan. Vijftien van hen mochten na een paar uur beschikken en worden uitgenodigd voor verhoor. Eén veertienjarige wordt voorgeleid bij de jeugdrechter op verdenking van drugsdealen. Twee van de jonge amokmakers hadden een verboden vlindermes op zak.

Vergelding

Zaterdag dan circuleerden er gelijkaardige berichten via Snapchat. Er zou een vergelding komen voor de gearresteerde jongeren waarbij de plunderaars deze keer heel de stad zouden viseren en niet enkel het centrum. De politie nam de berichten serieus en zette opnieuw extra middelen in om de orde te bewaren. Er werden verschillende jongeren gecontroleerd maar het bleef rustig en niemand werd gearresteerd.

Lofzang

Zondagvoormiddag reageerde burgemeester De Wever op het tumult in zijn stad. “Dankzij de alertheid en de kordate actie van ons korps bleef in coördinatie met het parket de rust in de stad verzekerd. Onze lokale politie verdient daarvoor alle lof”, benadrukt de burgemeester.

Trend

“Het is erg verontrustend dat jongeren dat soort gedrag vertonen, een trend die we jammer genoeg ook in andere grotere steden zien”, gaat De Wever verder. “Het spreekt voor zich dat alle jongeren die opgepakt werden, nauwgezet opgevolgd zullen worden. Gezien de jeugdige leeftijd van enkele arrestanten, komt ook de ouderlijke verantwoordelijkheid in beeld. De politie neemt ondertussen alle maatregelen die nodig zijn om de veiligheid te verzekeren.”
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leopold Vanhoof

  Zeventien potentiele klanten om 'n groot stuk van hun leven achter tralies door te brengen en te teren op de maatschappij. Zoek ze over 10 jaar eens op alle eventuele maatregelen ten spijt.

 • Charlotte De greef

  Laat de ouders van deze jonge criminelen eens opdraaien voor de gemaakte politiekosten, ipv d de belastingbetaler. Dán zullen ze hun verantwoordelijkheid plots wel nemen: geld, dat is de enige taal die die mensen spreken.

 • Karel Vanhout

  Terug de verplichte legerdienst van 1 jaar invoeren, en leren wat respect is tegenover de medemens en maatschappij!

 • Jean De Grande

  Dirk Caers, jos de klinker, het is net door pamperaars en mooipraters als jullie dat het volledig uit de hand loopt. Wij werden vroeger veel harder aangepakt als we over de schreef gingen en 99% is er beter van geworden. Jullie laten die 99% volledig ontsporen onder het mom van "we hebben er toch eentje gered".

 • louis meuleman

  Louis Meuleman Die gasten staan ons gewoon uit te lachen door de straffeloosheid hier er zijn er die zeggen waarom zou ik werken ik verdien meer op 5 minuten dan jullie op maanden door hard te werken ,en met dat geld kopen ze eigendommen in Afrika