De Wever krijgt boek over 'Soep Van Boom'

ACHTERKLEINDOCHTER VERTELT VERHAAL VAN LEGENDARISCHE SOEPMOEDER

Schrijfster Wendy Van Boom overhandigde het boek aan Bart De Wever op 't Schoon Verdiep.
Klaas De Scheirder Schrijfster Wendy Van Boom overhandigde het boek aan Bart De Wever op 't Schoon Verdiep.
Een stukje Antwerpse geschiedenis in boekvorm, dat is wat Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) gisteren heeft ontvangen uit handen van Wendy Van Boom (41). Ze schonk De Wever haar debuutroman, die gaat over het legendarische soepbedrijf van haar overgrootmoeder Eulalia Van Boom.

'Moemoe' Eulalia Van Boom hielp haar wijk initieel de gure oorlogsjaren te overleven door maaltijdsoepen te bedelen. Maar die bedelingen kenden een ongekend succes, waardoor 'Soep Van Boom' uitgroeide tot één van de meest succesvolle bedrijven in het Antwerpse.

Eulalia (vooraan) in haar soepschort.
RV Eulalia (vooraan) in haar soepschort.

30.000 liter soep

Een beetje zoals schrijver Hendrik Conscience 'zijn volk leerde lezen', leerde ze zo de Antwerpenaar soep eten. Tijdens de gure oorlogsjaren van WOI zijn haar bouillons dé manier om de bevolking terug op kracht te laten komen. Haar soepbedrijf groeit in geen tijd uit tot een echt begrip.


Achterkleindochter Wendy Van Boom (41) ging op zoek naar de details van het verborgen stukje Antwerpse geschiedenis en goot het in haar eerste boek, dat een paar maanden geleden officieel werd voorgesteld.


Ze schreef daarop burgemeester Bart De Wever aan. "Ik stond erop om hem het boek zelf te overhandigen. Mijn overgrootmoeder was destijds 250 frank gaan vragen op het Antwerpse stadhuis om soepketels te kopen. Hoewel ze dat in geen tijd had terugbetaald en ook al beschouwde de stad het bedrag als een schenking, was de overhandiging voor Wendy een symbolische 'dank u' aan het stadsbestuur.


"Zonder dat geld had mijn overgrootmoeder nooit kunnen slagen. Aan de voordeuren verschenen moeders met een pot voor één of twee litertjes soep. En op topdagen maakte Eulalia 30.000 liter soep, die bedeeld werd door haar zeven dochters en drie zonen."


Burgemeester De Wever was duidelijk onder de indruk van het intensieve opzoekingswerk van Wendy, die de klus op amper vier maanden klaarde. "Dat het boek in romanvorm is geschreven, verrast me erg", zei De Wever. "Ik dacht dat het een opsomming van geschiedenisfeiten zou zijn. Maar ik zal het zeker uitlezen, want ik kende dit rijke deel van de Antwerpse geschiedenis zelf niet. Ik ben ook niet in Antwerpen opgegroeid (wel in Mortsel, red.)", aldus De Wever.

'Moemoe' Eulalia van Boom en haar zoon Jules in hun soeptrein .
RV 'Moemoe' Eulalia van Boom en haar zoon Jules in hun soeptrein .