De langste nieuwjaarswens: stadsdichter viert 24 uur lang nieuwjaar

De langste nieuwjaarswens in de toren van Babel. Maud Vanhauwaert doet een dansje.
Klaas De Scheirder De langste nieuwjaarswens in de toren van Babel. Maud Vanhauwaert doet een dansje.
Aan de Toren van Babel (van het winterfestival Wintervuur) is het al sinds 11 uur vanmorgen nieuwjaar. Stadsdichter Maud Vanhauwaert viert er 24 uur lang nieuwjaar met de langste nieuwjaarswens, en reist langs de verschillende tijdzones de klok rond. Beginnen deed de langste nieuwjaarswens in Samoa, een eiland uit de Stille Oceaan, waar 2020 al om 11 uur zijn intrede deed. Eindigen gebeurt om 11 uur (op 1 januari) in Hawaii. 

De houten Toren van Babel staat er al sinds de zomer van 2019, maar vandaag is hij het decor voor de langste nieuwjaarswens van Wintervuur. Er wordt 24 uur lang nieuwjaar gevierd, met elk uur een nieuwjaarswens vanuit een andere tijdszone. “Om 11 uur startte de langste nieuwjaarswens in Samoa, en zo schuiven we op, de wereld rond, tot we voor elke tijdszone nieuwjaar hebben gevierd”, vertelt stadsdichter Maud Vanhauwaert. “Elk uur kussen we elkaar, zetten we muziek op en dansen we, tot we 24 uur later eindigen met de laatste tijdszone in Hawaii.”

Aan de Toren van Babel kan je ook elk uur een nieuwjaarswens van een Antwerpse Rus, Chinees, Duitser of andere inwoner van elke tijdszone bekijken. “Die wensen zijn op voorhand opgenomen in de taal van het desbetreffende land, ze tellen af en vertellen iets over nieuwjaarsrituelen in hun eigen land.” Om middernacht, wanneer in onze tijdszone nieuwjaar wordt gevierd, is het feest natuurlijk nog des te groter, met een groot feest in het atelier van Rooftoptiger, vlak bij de Toren van Babel. 

De langste nieuwjaarswens in de toren van Babel.
Klaas De Scheirder De langste nieuwjaarswens in de toren van Babel.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.