DE KNIP: FIETSERS PALMEN CENTRUM IN

PENDELAARS LIJKEN GEHOOR TE GEVEN AAN OPROEP STADSBESTUUR

Fietsers baas op het kruispunt van de Keyserlei en de Quellinstraat.
Laenen Fietsers baas op het kruispunt van de Keyserlei en de Quellinstraat.
De Antwerpse binnenstad heeft de eerste ochtendspits sinds de knip in de Leien met vlag en wimpel doorstaan. De verwachte verkeersdrukte bleef uit en fietsers namen het centrum over. Zelden lagen de drukke wegen rond de Leien er zo verlaten bij. De communicatie van het stadsbestuur lijkt dus zijn vruchten af te werpen.

Pendelaars keken gisterenochtend vreemd op toen ze door de Antwerpse binnenstad fietsten of wandelden. Op de anders zo drukke wegen rond de Leien waren amper auto's te zien. Fietsers daarentegen in overvloed. Op sommige plekken leek het wel autoloze zondag op dinsdag. De anders zo drukke Carnotstraat en Turnhoutsebaan waren akelig verlaten en tweewielers domineerden de Keizerlei.


Al maanden communiceert de stad Antwerpen over de befaamde knip. De boodschap om de omgeving te mijden met de wagen dat lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen. "Alles loopt inderdaad vrij goed. Al blijven we waakzaam," reageert schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).


Ook pendelaar Bruno De Geest (41) is het opgevallen. "Het is rustig fietsen. De mensen hebben hun gezond verstand gebruikt en vermijden de binnenstad met de wagen."


Sinds anderhalve maand pendelt Geert van Sint-Niklaas naar het Stuivenbergziekenhuis, waar hij werkt. "Ik parkeer mijn wagen op Linkeroever en van daar fiets ik door de binnenstad. Eén keer per week doe ik zelfs het volledige traject met mijn koersfiets."


Alix Dejonckheere (16) bracht net haar vriendje naar het station. "Het is zalig om op deze manier door de stad te fietsen. Vanaf het centraal station kan ik in één rechte lijn fietsen naar de Sint-Annatunnel om naar huis te gaan zonder in het drukke verkeer terecht te komen."


Hier en daar grappen mensen al over het behoud van de knip. Zo een vaart zal het wel niet lopen maar je merkt dat iedereen opgelucht is dat de eerste ochtendspits erg positief verlopen is ondanks het regenweer. Het is nu maar de vraag of dat vol te houden is. "Hopelijk blijft het zo en denken mensen nu niet dat het zo meevalt dat ze gewoon opnieuw de auto in kruipen," bedenkt een fietser zich nog alvorens weer in het peloton te verdwijnen.

De Carnotstraat lag er compleet verlaten bij.
Laenen De Carnotstraat lag er compleet verlaten bij.
Alix jonckheere
Laenen Alix jonckheere
Bruno De Geest
Laenen Bruno De Geest