De Boekenbeurs: koken en kijken

JEROEN MEUS EN 102-JARIGE MARTHA MAKEN OSSENSTAARTENSOEP

Jeroen snijdt uien en overlegt met Martha. Het publiek kijkt toe.
Laenen Jeroen snijdt uien en overlegt met Martha. Het publiek kijkt toe.
Zorgbedrijf Antwerpen lanceerde 'Het recept van mijn leven', een boek met de smakelijkste herinneringen van 24 bekende en minder bekende mensen. Tv-kok Jeroen Meus maakte voor de gelegenheid ossenstaartensoep volgens het recept van de 102-jarige Martha Katz. Een recept dat ze kent van haar moeder.

Als er veel volk samentroept op de Boekenbeurs, dan is de kans groot dat Jeroen Meus er voor iets tussen zit. Speciaal voor de lancering van het boek 'Het recept van mijn leven' van het Antwerpse Zorgbedrijf trok hij zijn schort aan om samen met de 102 jaar oude Martha Katz te kokkerellen. Al gaf Martha vooral de instructies. "Ik kan niet koken. Mijn moeder wilde niet dat ik dat kon. Toen ik zeventien was, is mijn vader gestorven. Omdat mijn moeder bang was alleen achter te blijven, wilde ze niet dat ik leerde koken. Ah ja, wie wil er nu trouwen met een vrouw die niet kan koken? Ze zeggen toch: de liefde van de man gaat door de maag. En het is haar nog gelukt ook,' lacht de kranige 102-jarige Martha.

Jeroen brengt nog wat kruiden aan, Martha kijkt nauwgezet toe.
Laenen Jeroen brengt nog wat kruiden aan, Martha kijkt nauwgezet toe.

175 graden

Toch kent ze het recept maar al te goed. "Stop de staart in de oven op 175 graden en draai ze na vijf minuten eens om." Instructies geven lukt nog. Wanneer Jeroen vraagt of ze olijfolie of boter wil, veert Martha zowaar recht uit haar rollator. "Toch geen olijfolie zeker! Boter is veel beter!"

Het boek met een lachende Martha op de cover.
Laenen Het boek met een lachende Martha op de cover.

"Jeroom"

Martha vertelt een grote fan te zijn van Jeroom, zoals ze Jeroen noemt. "Ik kijk elke dag naar hem op de tv. Eigenlijk luister ik vooral, want ik zie niet meer zo goed. Ik was wel verwonderd toen ze me vroegen of ik met hem wilde koken. Het is toch een beroemdheid hé," vertelt ze. Maar van stress was er bij de vrouw geen spraken. "Op mijn leeftijd heb je geen stress meer."


In het boek 'Het recept van mijn leven' delen 24 bekende en minder bekende mensen hun heerlijke recepten en smakelijke verhalen: onder meer tv-kok Jeroen Meus, de bijna 102-jarige Martha Katz, zanger Will Ferdy, filmmaker Robbe De Hert, mama Gerdje Verheyden van Slongs Dievanons en andere klanten van Zorgbedrijf Antwerpen laten in hun potten kijken. Het 'recept van mijn leven' bouwt zo voort op het succes van 'Mijn Boek', waarbij Zorgbedrijf Antwerpen senioren de kans geeft hun herinneringen op te (laten) tekenen in een levensverhaalboek. Daaruit bleek dat heel wat herinneringen teruggaan op eten. Dat beaamt Meus ook: "Eten is voor die mensen heel belangrijk. Dat is ook de eerste vraag die ze stellen. Hoe is het eten hier? Of ze nu in het ziekenhuis, in een zorgcentrum of thuis zitten."


Na afloop keurde Martha met veel overtuiging de soep van Jeroen goed. "Bijna zo goed als die van mijn moeder", zegt ze met een knipoog.