De Backer kiest resoluut voor stad

STAATSSECRETARIS WIL SCHEPENAMBT IN ANTWERPEN

photo_news
Lijsttrekker voor Open Vld Philippe De Backer kiest resoluut voor de stad. Als de kiesresultaten het toelaten, legt hij de posten van staatssecretaris of zelfs minister naast zich neer. "De stad is de mooiste post die je kan hebben", klinkt het.

Philippe De Backer klonk resoluut, gisterenmiddag bij 'De Meulemeester in Debat'; hij gaat voor een ambt bij de stad. Dat hij geen burgemeester zal worden, daar ligt hij niet wakker van. "Ik zou het wel willen natuurlijk, iedereen die politiek doet in Antwerpen zou dat willen. Maar ik wil als schepen van Antwerpen de liberale stempel drukken op het beleid. Net zoals we dat nu al doen", zegt De Backer. Ook als dat betekent dat er dan in de verkiezingen van 2019 geen ministerpost of staatssecretaris meer inzit. "Als ik moet kiezen, ga ik resoluut voor de stad. Als lijstrekker neem ik die verantwoordelijkheid."

Loyaal

De Backer toonde zich ook loyaal ten opzichte van het huidige college, en het ziet ernaar uit dat hij ook verder wil met deze samenstelling. De staatssecretaris leek ook tevreden over de huidige coalitie, al kan de communicatie van burgemeester De Wever wel beter. "Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. Maar de huidige coalitie is een goed team. Als de kiesresultaten gekend zijn, zullen we zien wat er mogelijk is. Het belangrijkste is dat ons programma gerealiseerd wordt. Nu is 90 procent van ons programma gerealiseerd, dat willen we opnieuw bereiken." Toch lijkt het er niet op dat dat met 'Samen', PVDA of Vlaams Belang zal zijn. "PVDA en het Belang zijn uitgesloten. 'Samen' is opgericht tegen iets, en zo willen wij niet zijn. Wij willen voor iets staan."


Als de resultaten neigen naar de laatste peilingen, komen CD&V en Open Vld op gelijke hoogte, dan kan het zijn dat niet Kris Peeters, maar De Backer de 'kingmaker' zal zijn.


"Ik lig niet graag in het midden van het bed. Wij komen met een duidelijk verkiezingsprogramma naar buiten. Bijvoorbeeld inzetten op kleine criminaliteit en op onderwijs. Ik vind het onaanvaardbaar dat een kind dat opgroeit in Wilrijk tien keer zo veel kans maakt op een universitaire opleiding, dan een kind geboren in Stuivenberg. We moeten daar meer op inzetten, onder andere door coaching-programma's. Ik ben zelf ook coach van een aantal jongeren en ik ga met hen in gesprek. Ik toon hen de mogelijkheden die er zijn en hoe ze hun ambities kunnen waarmaken. Dat moeten we op grote schaal doen in wijken zoals Stuivenberg."


De Backer zet ook in op wat hij omschrijft als 'kleine criminaliteit'. "Als staatssecretaris kan ik nu de eerste aanzet geven. We maken het mogelijk om met én politie én sociale zekerheid én ander diensten samen op pad te gaan en malafide zaken te sluiten. In Antwerpen gebeurt dat al met bijvoorbeeld massagesalons, maar we moeten nog een tandje bijsteken."