Dakloze gezinnen mogen op hotel

Stad moet noodoplossing bedenken door tekort in winteropvang

Het OCMW van de stad Antwerpen heeft deze winter al twee keer dakloze alleenstaande vrouwen met kinderen op hotel te slapen moeten leggen omdat ze niet genoeg winteropvangplaatsen voor gezinnen voorzien heeft. "Wat is het alternatief? Een extra gebouw huren en verwarmen kost veel meer", zegt OCMW-voorzitter Fons Duchateau.

Op de Desguinlei kunnen daklozen al jaren terecht op de vierde en vijfde verdieping van een stadsgebouw voor winteropvang. Daar zijn 212 bedden voorzien voor legale en illegale daklozen uit verschillende doelgroepen. Maar de opvang van gezinnen en alleenstaande vrouwen met kinderen schiet tekort, zo claimt OCWM-raadslid Johan Peeters.

"Baby afstaan"

"Sinds enige tijd stellen we vast dat er deze winterperiode vrouwen met kinderen worden geweigerd in de winteropvang omdat er slechts 5 gezinseenheden ter beschikking zijn", zegt Peeters. "Een jonge vrouw met een baby van 2 maanden werd begin december gevraagd afstand te doen van de baby, omdat ze daardoor kans maakte op de plekken voor alleenstaanden. Het kind zou dan tijdelijk worden opgevangen in CKG, een centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning. De vrouw weigerde en zwierf door de straten van Linkeroever op zoek naar hulp. Uiteindelijk heeft ze enkele dagen bij een behulpzame dame gelogeerd, maar daar is ze gevraagd te vertrekken. Sindsdien werd niets van haar vernomen."

Scoutel

Peeters stelt voor om het leegstaande Scoutel, een voormalig scoutshotel aan het Kievitplein, te gebruiken voor winteropvang. "Het Scoutel staat leeg en het OCMW mag de 22 kamers met in totaal 70 bedden van AG Vespa kosteloos gebruiken tot en met 30 juni 2017. Maar fundamenteel moet de stad vooral iets doen aan het grote tekort aan sociale woningen in Antwerpen."

Leugens

Volgens OCMW-voorzitter Fons Duchateau is het verhaal van Peeters over de jonge vrouw die haar baby moest afstaan, gelogen. "Daar is niets van aan, wij vragen geen moeders hun kinderen af te staan, tenzij er bijvoorbeeld een verslavingsproblematiek mee gemoeid is."

Hij ontkent ook dat er een tekort is in de winteropvang. "We hebben genoeg plaatsen. Voor gezinnen zijn er 5 studio's met telkens 7 bedden in de Victor. Als er twee verschillende alleenstaande moeders met kinderen zich aandienen, worden die, logischerwijs, verzocht van een kamer te delen. We vragen ook aan mensen om inderdaad eerst hun eigen netwerk te raadplegen, voor ze beroep doen op de winteropvang." Duchateau geeft wel toe dat er deze winter al twee keer moeders met hun kinderen enkele dagen op hotel werden te slapen gelegd, omdat de winteropvang vol zat, als tijdelijke noodoplossing. "Maar dat blijft goedkoper dan een nieuwe opvang openen", claimt Duchateau. "Ik denk dat Johan Peeters nog niet becijferde hoeveel het kost om het Scoutel te installeren, verwarmen en er personeel te voorzien."

OCMW-voorzitter Fons Duchateau
Laenen OCMW-voorzitter Fons Duchateau