Creatieve hotspot Het Bos wordt vijf jaar en viert hele maand mei feest

Actief in Het Bos en achter de vzw Scheld’apen: Younnes, Karen, Koen, Robin, Charlotte, Omar, Joery, Mustafa, Karim, Pieter, Thijs en Oleg.
Laenen Actief in Het Bos en achter de vzw Scheld’apen: Younnes, Karen, Koen, Robin, Charlotte, Omar, Joery, Mustafa, Karim, Pieter, Thijs en Oleg.
Het begon zo’n twintig jaar geleden als Scheld’apen in een oud kraakpand op Petroleum Zuid en kende vijf jaar geleden zijn doorstart aan de Ankerrui in het stadscentrum. Kunstenwerkplaats en jeugdcentrum ‘Het Bos’ viert de hele maand mei zijn vijfde verjaardag. “Een volgepropte maand mei met concerten, ateliers, workshops, feestjes, exposities en experiment moet samenvatten waar wij al vijf jaar mee bezig zijn.”

De bende achter Het Bos is eigenlijk al veel langer dan vijf jaar actief, onder de noemer Scheld’apen in een oud kraakpand naast de voormalige evenementenhal Petrol. “Voor de komst van het geplande voetbalstadion moesten we daar indertijd vertrekken”, zegt Joery Scheepers van Het Bos, die toen nog niet actief was bij het gezelschap. 

“In samenwerking met de stad kwam het pand aan de Ankerrui in beeld en in 2014 werd het bovenlokaal jeugdcentrum en kunstenwerkplaats Het Bos geboren, mét steun van de stad. Het gebouw met drie verdiepingen bracht veel meer ruimte met zich mee dan het oude kraakpand. Opeens kregen we een volwaardige bar, keuken, uitgeruste theaterzaal, ingerichte expositieruimte en concertzaal in onze handen. De magie van Het Bos kon van start gaan.”

Kunstenaars

Er is de afgelopen vijf jaar veel gebeurd in Het Bos. Woensdagnamiddagen begeleiden professionele kunstenaars ateliers met als doelpubliek anderstalige nieuwkomers onder de noemer ‘Boslabs’. Daarnaast geeft Het Bos ruimte en budget aan kunstenaars om hun eigen ding te doen, al dan niet met het oog op exposities. De vzw biedt ook een podium voor zowel jonge artiesten als gevestigde waarden. Verder is er een theaterzaal met tachtig plaatsen en een keuken die opengesteld wordt voor verschillende kookcollectieven. 

Laenen

Op het gelijkvloers is er een café met prijzen die variëren van zeer democratisch tot vrije bijdrage. Hier en daar is er ook ruimte voor een bruisend feest in de concertruimte. “We hebben geen bepaald doelpubliek voor ogen. Nieuwkomers die nog maar net in België wonen, moeten zich hier even welkom voelen als pakweg de metalconcertganger van om de hoek”, benadrukt Joery.

Taart

In mei wordt er gevierd. “We zetten de feestmaand in met Charlotte Adigéry’s Wwwater. Een ander hoogtepunt is het Antwerp Art Weekend waarbij kunstenaar Guy Rombouts de gevel van ons pand in een feestelijk jasje komt steken. We organiseren een feestelijk banket waarvoor vijftig kunstenaars een al dan niet eetbare taart prepareren.”

“Daarnaast is er nog plaats voor ateliers en film en creëren we een reizende sokkel doorheen de stad waarrond kunstenaars hun eigen ding doen in de publieke ruimte. Het absolute hoogtepunt wordt het grote verjaardagsfeest op 1 juni waarin we heel Het Bos omtoveren in een feestruimte. Het programma daarvan houden we nog geheim, maar het wordt fantastisch.”

De aftrap van de feestmaand start op dinsdag 30 april met het concert van Wwwater. Het volledige programma is te vinden op de website van Het Bos.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.