Comics Station raakt niet uit startblokken

NIEUWE TIMING VOOR INDOORSTRIPPARK IN CENTRAAL STATION: APRIL 2016

Initiatiefnemers Jeroen Jespers, Wim Hubrechtsen en Mark Kiekens.
Foto Klaas De Scheirder Initiatiefnemers Jeroen Jespers, Wim Hubrechtsen en Mark Kiekens.
De aannemer had al aan het bouwen moeten zijn, maar er is nog niet eens een bouwaanvraag de deur uit voor het project 'Comics Station' in het Centraal Station. "We voeren nog technische discussies met de NMBS", klinkt het. "Maar wees gerust: ons indoorpark komt er en het zal fantastisch zijn." Het project kost 8 miljoen euro en wil jaarlijks 300.000 bezoekers trekken.

Zijn er problemen voor Suske en Wiske en de Smurfen? Rond deze en heel wat andere bekende Belgische striphelden zou Comics Station worden gebouwd, een interactief indoorpark van bijna 5.000 vierkante meter in de verste hoek van het Centraal Station, aan de kant van het Kievitplein. Het gaat over een project van 8 miljoen euro en het idee komt van Jeroen Jespers, Mark Kiekens en Wim Hubrechts van nv De Tondeldoos. De drie hebben een gezamelijk verleden in de directie van Studio 100. "Nu willen we een vorm van entertainment aanbieden die nog niet bestaat in dit land", zeggen ze.

Timing

Alleen lijkt het dat Comics Station maar niet uit de startblokken geraakt. Na de grote aankondiging in juni van vorig jaar - waar burgemeester Bart De Wever (N-VA) persoonlijk kwam vertellen hoe blij hij was met deze grote investering in een moeilijke wijk - is het wel heel erg stil gebleven.


"Er zijn geen problemen", zegt Jespers. "Het duurt allemaal wel iets langer dan we hadden vooropgesteld. We voeren momenteel nog de laatste gesprekken met de NMBS over de technische aspecten van onze samenwerking. Dat er nog geen definitief akoord is, klopt wel. Er is pas sprake van een overeenkomst als alle details zijn doorgesproken. Pas dan kunnen we onze bouwaanvraag indienen."


Tot nu toe zei Jespers dat Comics Station aan het einde van dit jaar, tijdens de kerstvakantie, de deuren zou openen. "Die timing hebben we intussen al losgelaten", zegt Jespers. "We mikken nu op de paasvakantie van 2016."


Leidt die vertraging niet tot irritatie bij mede-investeerders en partners? "Nee", zegt Jespers. "Bij de NMBS en bij het stadsbestuur is iedereen nog altijd erg enthousiast over onze plannen. Wees maar zeker: Comics Station komt er en het zal prachtig worden."


Bij de voorstelling vorig jaar staken Jespers en zijn mede-bestuurders hun ambities niet onder stoelen en banken. "We mikken op 300.000 bezoekers per jaar", klonk het toen.

Nieuwe uitbater

De NMBS maakte gisteren ook bekend dat ze niet langer zelf zal instaan voor de exploitatie van de winkels in het Centraal Station. Het is een publiek geheim dat de meeste van die winkels, zeker die aan de kant van het Kievitplein, voor geen meter draaien en al jaren leegstaan. De NMBS zegt nu een retailspecialist te hebben gevonden die de exploitatie van de ruim 90 winkelpanden van volgend jaar op zich gaat nemen. Wie het is, wil de NMBS nog niet vertellen. "Er moeten nog enkele afspraken worden gemaakt." Wel zegt de NMBS nu al te hopen dat de doorstart van het indoor shoppingcenter extra mensen naar het Centraal Station zal lokken.


Is er dan nog plaats voor Comics Station? Misschien wil de toekomstige uitbater van het shoppingcenter in het stationsgebouw zelf kunnen beschikken over die 5.000 vierkante meter aan de kant van het Kievitplein. En dan zijn er wel degelijk problemen voor Suske en Wiske en de Smurfen.