Cipiers Antwerpen niet aan het werk, directie weigert gesprek met stakers

De gevangenis in Antwerpen (archiefbeeld).
Photo News De gevangenis in Antwerpen (archiefbeeld).
Het oud zeer van het personeelstekort in de gevangenis in de Begijnenstraat komt weer boven. Sinsd donderdagmiddag hebben de cipiers het werk neergelegd. Vanmiddag staat een overleg tussen de directie en de vakbonden gepland. De cipiers willen daarbij aanwezig zijn maar de directie wenst geen confrontatie. 

Een vijftigtal cipiers is vrijdagmorgen niet aan de slag gegaan in de gevangenis van de Begijnenstraat. Zij zijn het beu dat elke dag tien tot twintig diensten niet kunnen worden uitgevoerd wegens personeelstekort. Woensdag bereikte dat tekort een dieptepunt met 21 niet-ingevulde diensten. 

Didier Lemeer van de vakbond VSOA: “De directie heeft zelf ingegrepen door het bezoek af te schaffen en zelf mee het eten te bedelen. De gevangenen mochten nog wel naar de wandeling maar het toezicht was minimaal. Dit was niet meer veilig en daarom hebben wij het werk neergelegd.” 

De cipiers dringen aan op een onderhoud met de lokale directie. Voorlopig ziet de directie dat niet zitten. Tot vrijdagavond 21 uur wordt er niet gewerkt. 

Didier Lemeer: “Het personeel is alle noodoplossingen beu. Hier inspringen, daar inspringen. Deze gevangenis draait enkel nog op de collegialiteit van de cipiers. Zo kan het niet verder. Wij moeten kiezen tussen de pest en de cholera: ofwel zijn er gaten/tekorten in het dienstrooster ofwel worden toegekende verloven weer ingetrokken. 

Alweer problemen in de gevangenis in de Begijnenstraat in Antwerpen. Een deel van het personeel heeft het werk neergelegd door het aanhoudende personeelstekort. “De werking is op dit moment aangepast aan de invulling van het personeelskader, wat ongeveer tien percent of 25 voltijdse werkkrachten minder betekent”, zegt cipier en vakbondsafgevaardigde Robby De Kaey (ACOD). 

Ziek

Ook Robby De Kaey van de vakbond ACOD is het aanslepende probleem beu: “Dit sleept al vier jaar aan en het gaat enkel maar bergaf. Justitie focust op de gevolgen voor de gedetineerden, maar denken ze ook aan de gevolgen voor ons? Onveilige werktoestanden, geen vakantiedagen kunnen opnemen, rustdagen worden niet gerespecteerd en de werkdruk wordt zo hoog dat onze mensen er letterlijk ziek van worden.”

“Morgenvroeg is er opnieuw overleg”, klinkt De Kaey iets hoopvoller. “Zolang er geen aanvaardbare oplossing komt voor het personeelstekort, zal er geen normale werking kunnen zijn. De kruik is - opnieuw - gebarsten.”

Geen wandeling, geen bezoek

Eén van de gevangenen ziet er de humor nog wel van in. “De directrice moest zelfs komen helpen om het avondmaal rond te delen omdat de cipiers al naar huis waren”, grinnikt de gedetineerde. “Maar er zijn dus wel alweer problemen bij de cipiers en dat heeft ook gevolgen voor ons”, verandert de man van toon. “Twee dagen geleden was er duidelijk alweer gemor bij het personeel. Donderdagochtend hebben ze dan het werk neergelegd. Onze families mochten vandaag niet op bezoek komen en we mochten niet naar buiten voor de wandeling”, zucht hij.

De dienst Gevangeniswezen van de FOD Justitie communiceert later over de kwestie.

Het personeelstekort is een oud zeer in het gevangeniswezen in ons land. Woensdag nog waren er soortgelijke problemen in de gevangenis van het Brusselse Sint-Gillis.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fahad Bin Shabal

  Die cipiers kunnen toch ook gewoon een andere job gaan zoeken?!! Wat een stel klaaghazen zeg. Je zal er thuis met zo een zitten opgescheept. Ben je mooi lekker mee!

 • Leopold Vanhoof

  Nu we toch weer zullen moeten besparen is het misschien wenselijk om enkele profs of psychologen en psychiaters 'n studie te laten maken van enkel jaren om na te gaan in hoeverre het mogelijk is dat de gevangenen zich zelf bewaken.!!!!!! De cipiers hebben overschot van gelijk. Verder zou ik zeggen aan de gedetineerden: zorg dat je er niet komt.

 • lily leurs

  @sylvain vekeman: Dat zijn we toch al gewoon dat het altijd de slechte luie cipiers zijn.... En laat zulke mensen met zulke commentaren maar buiten. Enkel wij die er iedere dag staan en de moed vinden om in deze omstandigheden te gaan werken en telkens keer onze veiligheid in het gedrang komt.wij weten hoe het gaat tussen de muren. En over collega's die jammer genoeg werkonbekwaam zijn door de "arme jongens achter de deur" daar wordt nooit iets van gezegd!!!!

 • Pietje Huysentryut

  Ron van de Sneppen, we werken nu al met een gigantisch te kort aan personeel. In de prive kunnen er posten afgeschaft worden. Machines stil gelegd. In een gevangenis kan dit niet. Hier hoort alles door te gaan. Maar men vergeet dat er ook gevaarlijke individuen aanwezig zijn. Veel collega's stappen ook al op, waardoor het nog erger word. Dit is nefast voor een gezonde werkomgeving!

 • Sylvain Vekeman

  Die hier commentaar hebben op de cipiers..ga er zelf eens aanstaan!!