Chef-kok Nick Bril bluste zelf vuur in The Jane, zaak mogelijk maand gesloten

Personeel en gasten uit voorzorg geëvacueerd

Chef-kok Nick Bril.
VTM NIEUWS Chef-kok Nick Bril.
Iets na 13 uur zaterdagmiddag is brand ontstaan in de keuken van The Jane, het tweesterrenrestaurant van Nick Bril en Sergio Herman op het Paradeplein in Antwerpen. Het vuur ontstond nadat een steekvlam in de dampkap terechtkwam. Ongeveer 100 gasten werden geëvacueerd. Volgens het personeel is er veel schade in de keuken. Mogelijk blijft de zaak een maand gesloten. Chef-kok Nick Bril begon zelf het vuur te blussen in de keuken, zo vertelt hij aan onze redactie.

De brandweer rukte vanmiddag uit voor een brand aan het dak van de keuken, bevestigt de Antwerpse politie. Het vuur was snel onder controle en een uitbreiding naar de rest van het restaurant kon vermeden worden, maar er was wel een hevige rookontwikkeling in de wijk, zegt politiewoordvoerder Willem Migom. 

De ongeveer honderd klanten en vijftig medewerkers werden uit voorzorg geëvacueerd. Er vielen geen gewonden.

Rookschade

“We zijn de keuken nog niet in gemogen, maar het is duidelijk dat de schade meer dan aanzienlijk is”, zegt Isabelle Paesbrugghe, persoonlijk assistent van chefkok Nick Bril. “Over twee weken zouden we normaal in vakantie gaan voor twee weken. Mogelijk gaat die nu al in, maar dan onder spijtig vervroegde omstandigheden. Dat is nog even afwachten.”

Volgens Paesbrugghe waren de vlammen in de keuken redelijk intens, en dus  zal de schade daar allicht “redelijk groot” zijn. “Ook de rest van het restaurant heeft serieuze rookschade opgelopen. Maar een pluim voor het personeel en de aanwezige klanten. Zij hebben heel alert en rustig gereageerd. Geen evidentie omdat het pand zich toch snel vulde met rook.”

Een pluim voor het personeel en de aanwezige klanten. Zij hebben heel alert en rustig gereageerd

Isabelle Paesbrugghe

Het restaurant zal nu voor onbepaalde tijd gesloten blijven. “De komende uren en dagen zullen we moeten uitdokteren wat de mogelijkheden zijn. De kans is groot dat een heropening pas over een maand zal gebeuren, gezien onze twee weken vakantie, maar dat is allemaal nog onduidelijk. We zijn volop bezig met onze gasten voor de komende dagen en weken op de hoogte te brengen”, besluit Paesbrugghe.

Vandaag worden nog zo veel mogelijk meubels en andere stukken uit het restaurant gehaald, om de impact van rookschade te beperken. 

Vlammen tot aan het plafond”

Noraly Faucher was in de zaak aanwezig toen de brand uitbrak. Ze was speciaal vanuit de Verenigde Staten naar Antwerpen afgereisd om bij The Jane te lunchen, samen met haar Nederlandse vrienden Len Vervuurt en Imro Dawson. Het trio had nog negen gangen te gaan toen ze problemen in de keuken opmerkte.

“Toen de automatische deur van de keuken openging, zagen we veel rook die de zaal binnenkwam”, vertelt Noraly. “We lachten er eens om, tot we vlammen zagen die tot aan het plafond reikten. Het personeel probeerde met brandblussers het vuur te bestrijden, maar zonder succes. Even later hoorden we de brandweer arriveren.”

Alle aanwezige gasten werden daarop rustig naar buiten begeleid en kregen nog een glas champagne van de zaak aangeboden.

Chef-kok Nick Bril begon zelf het vuur te blussen in de keuken. “Ik denk dat de twee plafonds van de zijbeuk en de keuken zelf allemaal kapot zijn. Er is ook veel waterschade”, aldus Bril.

Len Vervuurt, Imro Dawson en Noraly Faucher zaten te lunchen toen het vuur uitbrak.
David Acke Len Vervuurt, Imro Dawson en Noraly Faucher zaten te lunchen toen het vuur uitbrak.
Brandweerlui aan het werk op het dak van The Jane.
Marc De Roeck Brandweerlui aan het werk op het dak van The Jane.
Klanten en personeel wachten buiten.
David Acke Klanten en personeel wachten buiten.
De geëvacueerde gasten kregen een glas champagne van de zaak aangeboden.
David Acke De geëvacueerde gasten kregen een glas champagne van de zaak aangeboden.
De brandweer heeft de brand inmiddels onder controle.
David Acke De brandweer heeft de brand inmiddels onder controle.13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Verhaest

  Sterkte na zo'n ramp

 • Lieve Bols

  Erg die brand. Veel sterkte.

 • Hans Hoppe

  Ik heb te doen met de eigenaars. Brand in uw onderneming is het laatste wat men een ondernemer wil toewensen. Dus heel veel sterkte ! Maar aan mij is deze overdure eettent niet besteed. Ernaast is een origineel pizza-restaurantje. Heel wat gezelliger, menselijker en betaalbaarder. En heel wat minder tu-m-as-vu, pretentieus en stijve harkerig

 • Emma Schulpen

  I love you Serg, ben grote fan! Het eten was heerlijk, alleen brandgeurtje x

 • Emma Schulpen

  Sterkte x serg