Celstraf gevraagd voor anti-Joodse slogan

Drie mannen riskeren tot zes maanden cel omdat op het einde van een pro-Palestina manifestatie in de zomer van 2014 anti-Joodse slogans geroepen zijn. Het openbaar ministerie heeft twee organisatoren en een Palestijnse deelnemer na een klacht van het Forum der Joodse Organisaties voor de rechtbank gebracht.

Op 12 juli 2014 protesteerden 700 mensen op het Sint-Jansplein tegen de Israëlische aanvallen in de Gazastrook, waar naar schatting 1,8 miljoen Palestijnen leven. Helemaal op het einde is vanuit de menigte "khaybar khaybar ya yahud" geroepen. Suhail A. (29), een Palestijn die dicht bij de organisatie stond, herhaalde dat op het podium met een microfoon.

"Letterlijk betekent dat 'Oh joden, het leger van Mohamed zal terugslaan'", legde meester David Braun namens het Forum der Joodse Organisaties uit. "Het verwijst naar slag bij Khaybar in 629. Het is een oproep tot de vernietiging van Israël en genocide van Joden." Het Forum vraagt 1 symbolische euro schadevergoeding.

Organisatoren

Volgens de openbare aanklager waren Youssef Rahimi en Marc De Quidt de organisatoren van de betoging. Rahimi kreeg eind 2005 een celstraf van 24 maanden omdat hij in 2003 een zelfgemaakte brandbom in een politiewagen had gegooid. Rahimi riskeert zes maanden cel, De Quidt zes maanden met uitstel en Suhaul A. een werkstraf.

De advocaten van de verdediging pleitten voluit de vrijspraak. "De burgerlijke partij geeft een interpretatie aan die slogan", zei meester Jos Vander Velpen. Vonnis op 21 februari. (KAV)